Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZVJEŠTAJ O RADU I STANJU U UPRAVNIM OBLASTIMA IZ NADLEŽNOSTI MUP-A

Interpol Podgorica raspisao 273 potjernice

17.06.2024 06:06h

Foto: Interpol/FB

NCB Interpol Podgorica raspisao je 98 međunarodnih potjernica, a u Interpolovoj bazi podataka trenutno su aktivne 273 potjernice koje je raspisala Crna Gora.

To pokazuje izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sa organizacionom jedinicom Ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2023. godinu. 

"U Interpolovoj bazi podataka trenutno su aktivne 273 potjernice (crvenih i difuzionih) koje je raspisao NCB Interpol Podgorica. U izvještajnom periodu je raspisano 98 međunarodnih potjernica. Obustavljeno je 69 međunarodnih potjernica. Najčešći razlog obustavljanja međunarodnih potjernica je realizovana ekstradicija (33), apsolutna zastarelost (16), lišenje slobode i privođenje u UIKS (10), povlačenje nadležnog suda (6)", navodi se u izvještaju koji je objavila Vlada.

Crnoj Gori izručeno 36 osoba

Kako se pojašnjava, urađena je ekstradicija 36 osoba u Crnu Goru.

"Izvršena je ekstradicija 36 lica iz Crne Gore, dok se na kraju izvještajnog perioda (do kraja 2023. prim.at), u pritvoru u Crnoj Gori nalazi 38 lica koja čekaju izručenje iz Crne Gore. Po osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane NCB Interpola Podgorica u inostranstvu je lišeno slobode 31 lice. Po osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane inostranih NCB Interpol-a u Crnoj Gori je lišeno slobode 38 lica. Izvršen je transfer 5 osuđenih lica u Crnu Goru, kao i 2 osuđena lica iz Crne Gore. Nije bilo realizovanih deportacija lica u Crnu Goru ili iz Crne Gore", pojašnjava se u dokumentu.

Dodaje se da su u Interpolovu bazu nestalih lica tokom 2023. insertovane  tri "žute“ potjernica, dok je u okviru Interpolovog projekta I-Familia insertovano 1 DNK profil od užih srodnika nestalih.

"Na zahtjev Forenzičkog centra, za provjeru identiteta stranih državljana koji su počinili krivična djela u Crnoj Gori obrađeno je 36 predmeta koji obuhvataju 477 lica", piše u izvještaju.

Rasvijetljna pljačka juvelirnice "Baden“ u Austriji

Ukazano je da je data pomoć u istrazi krivičnog djela razbojništvo na štetu juvelirnice "Baden“ u Austriji. 

"Vršene su kontinuirane provjere na osnovu dostavljenih DNK profila, pri čemu je u predmetu koji se radi u saradnji sa austrijskim nadležnim organima vezano za istragu krivičnog djela razbojništvo na štetu juvelirnice "Baden“ u Austriji, došlo do poklapanja u DNK registru Forenzičkog centra Crne Gore sa profilom koji pripada jednom crnogorskom državljaninu", ističe se u izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sa organizacionom jedinicom Ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2023. godinu. 

Predočeno je da je u oblasti suzbijanja međunarodnog kriminala obrađen 7.021 predmet, od kojih je 4.260 predmeta završeno. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT