Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DIREKTORICI ASK ODUZET PASOŠ, ZABRANJENO DA NAPUŠTA STAN I DA SE SASTAJE SA ODREĐENIM OSOBAMA

Jelena Perović puštena da se brani sa slobode

20.04.2024 06:00h

Foto: Media biro

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je kasno sinoć da se brani sa slobode, a ta odluka je donijeta nakon saslušanja kod sudije za istragu Višeg suda Suzane Mugoše.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković saopštila je Pobjedi da je Perović oduzet pasoš, zabranjeno da napušta stan i da se sastaje sa određenim licima.

"Odbijen je predlog Specijalnog državnog tužilaštva da joj se odredi pritvor. Prema Perović su određene mjere nadzora zabrane napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim licima i oduzimanje putne isprave", kazala je Raković.

Martinović: Za sve postoje dokumenti i rezultati

Advokat Nikola Martnović  poručio je sinoć da za sve u ASK-u postoje dokumenti i rezultati.

"Pred Jelenom Perović će biti još pravnih borbi da se dokaže ono što ona tvrdi. Ovdje se ne radi ni o kakvim fiktivnim i nepostojećim poslovima, zato što za sve što je u Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) urađeno - postoje dokumenti i rezultati", poručio je on.

Perović je, dodaje, dala detaljan iskaz o svakoj okolnosti koja je navedena u naredbi za sprovođenje istrage.

"Izjasnila se o svakoj okolnosti i svakoj okolnosti o dokumentima. Poslije tako dugog iskaza svako u prostoriji je shvatio da se ovdje radi o različitom tumačenju zakona. Niko nije osporio vjerodostojnost teksta sačinjenog u ASK",  istakao je Martinović u izjavi za medije.

Sudija Suzana Mugoša je, kako je istakao, odlučila da nema potrebe da ona bude u pritvoru već je odredila mjeru nadzora, oduzimanje pasoša i da se sa licima koja mogu biti saslušana ne sastaje - odnosno da je na distanci od 100 metara.

"To je poštena i razumna mjera", ocijenio je Martinović.

Podsjećamo, Perović je u srijedu uhapšena zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj, a u četvrtak je privedena na saslušanje kod specijalne tužiteljke Maje Janković koja joj je odredila zadržavanje do 72 sata. Kako je istakao njen branilac, advokat Nikola Martinović, Perović je na saslušanju odgovarala na sva pitanja tužiteljke Janković i u cjelosti negirala krivicu.

Portparol i tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić saopštio je da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner, od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist od preko 60.000 eura.

To je učinila, kako je naveo, jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada - odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije kao tijela koje bira dirktora Agencije.

"Odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000,00 eura", istakao je Radonjić.

Pošto SDT prethodno nije preciziralo za što se Perović tereti, njen branilac Martinović je ocijenio da je ona uhapšena zbog toga što u SDT-u smatraju da je službeno vozilo koristila više nego što bi trebalo.

"Nijesu rekli da je zloupotrijebila položaj zbog ovoga ili onoga. Tokom pretresa su oduzeli djelovodnike, slikali kilometražu na vozilu i oduzeli dokumenta koja su već ranije bila predata tužilaštvu, a odnosila su se na pređene kilometre ili putovanja", saopštio je Martinović ranije Pobjedi.

Radonjić je, ipak, kasnije kazao da predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, već da je o tome formiran posebni predmet.

"O tome je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran poseban krivični predmet, po krivičnoj prijavi Nevladine organizacije ,,Mreža za afirmaciju nevladinog sektora“, i u toku je izviđaj",  istakao je Radonjić.

U fokusu SDT-a su, kako je naglasio tužilac, nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu.

U posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće, ističe Radonjić, cijenjena i službena dokumentacija Agencije za sprečavanje korupcije - koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima Specijalnog državnog tužilaštva, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT