Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTAR SAOPŠTIO NA ODBORU ZA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE

Milović: Katnića ljekari obilaze svaka tri sata, više puta odbio da ide u KCCG

15.05.2024 11:49h

Foto: Screenshot You tube

Ministar pravde Andrej Milović kazao je danas na Odboru za ljudska prava i slobode da ljekari pritvorenog bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića obilaze na svaka tri sata.

Milović je naveo da se bivši specijalni tužilac nalazi u pritvoru u Istražnom zatvoru Podgorica od 16. aprila ove godine.

“Od dana prijema u Istražni zatvor Podgorica odbija da uzima hranu, odnosno štrajkuje glađu. Svakodnevni pregledi zatvorskih ljekara se odvijaju, do sada ih je bilo 46, pritom odbija antikoagulantnu terapiju. Imao je 16 pregleda psihijatra. Upoznat je sa svim posljedicama koje po zdravije može uzrokovati štrajk glađu, i potpisao je izjavu”, naveo je Milović.

Kaže da je Katnić upoznat i sa Malteškom deklaracijom, te da je potpisao izjavu.

“Dana 29. aprila u svojoj izjavi naveo je da odbija preglede i sve zdravstvene intervencije. Dana 1. maja upućen je u KCCG i pregledan od ljekara specijaliste psihijatra, odbio je internistički pregled, laboratorijsku dijagnostiku i liječenje u KCCG”, kazao je Milović.

Dalje navodi da je Katnić u izjavi datoj 6.maja izjavio da odbija liječenje u Kliničkom centru Crne Gore, ali i u okviru Sektora za zdravstvenu zaštitu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

“Dao je izjavu da od 7. maja u 6 časova odbija da uzima vodu, od kog dana su, u cilju kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja pritvorenog Katnića uvedena 24-časovna dežurstva zatvorskih ljekara koji imenovanog obilaze na svaka tri sata. Takođe, imenovanog svakog dana pregleda ljekar psihijatar. Više puta je odbio da bude upućen u KCCG i potpisao je izjavu”, rekao je Milović.

Ministar navodi da je Katnić smješten u jednokrevetnoj prostoriji površine  osam m² koja se nalazi pod video nadzorom.

“U okviru prostorije postoji sanitari čvor i tuš. Imajući u vidu porast temperature, pritvorenom Katniću je ponuđeno i da u prostoriji bude ugrađen klima uređaj, što je on odbio”, rekao je Milović.

Kazao je da se posjete Katniću redovno ostvaruju.

“Bile su tri posjete predstavnika Zaštitinika ljudskih prava i sloboda, posjeta vještaka medicinske struke Nemanje Radojevića jednom”, dodao je Milović.

Navodi da je prema zakonu, izuzetno predsjednik suda koji je ovlasćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima, može dozvoliti vanrednu posjetu, najviše jedanput mjesečno, te da je po odobrenju Katnić ostvario vanrednu posjetu dana 1. maja 2024.

Podsjeća da je pritvor Katniću produžen, te da na to ne može da utiče Ministarstvo pravde.

Nada se da će Katnić prekinuti štrajk.

“Sve što radi radi u svjesnom stanju i svjesnih posljedica”, istakao je Milović.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT