ADVERTISEMENT

"I TO NE PRVI PUT"

Predsjednica Etičkog odbora MUP: Istup Rmandića smatram svojevrsnim pritiskom na naš rad

30.03.2023 11:18h

Foto: Dnevno.me/Igor Milić

Povodom navoda predsjednika Sindikata policije Igora Rmandića, koji tvrdi da je Adžićeva šefica kabineta tražila spiskove policajaca koji su protestovali, oglasili su se i iz Etičke komisije MUP-a.

"Članovi Etičkog odbora MUP-a su na Prvoj posebnoj sjednici održanoj 03.februara 2023. godine, između ostalog, razmatrali da li je potrebno pokrenuti postupak preispitivanja postupanja policijskih službenika koji su organizovali protest u oktobru 2022. godine. Stav članova Etičkog odbora na toj sjednici bio je da cijene sindikalno udruživanje policijskih službenika, kao i zagarantovano pravo na štrajk/protest, u skladu sa važećim propisima, ali da isto tako treba prikupiti sve relevantne informacije u vezi sa štrajkom, a pogotovo blokadom saobraćajnica od strane policijskih službenika", navode u saopštenju predsjednice Etičkog odbora Kristine Đukanović.

Kako dodaju, u odnosu na gore navedeno, 10.02.2023. godine upućen je dopis Upravi policije radi dostavljanja relevantnih informacija na osnovu kojih bi Etički odbor cijenio da li je došlo do povrede Kodeksa policijske etike ili ne.

"Odgovor od strane Uprave policije dostavljen je 27.02.2023.godine, a razmatran je na prvoj narednoj sjednici održanoj 09.03.2023.godine. Članovi Etičkog odbora nijesu mogli da daju mišljenje na osnovu dostavljene dokumentacije, te su zatražili dodatne informacije od Uprave policije u odnosu na eventualnu prekršajnu odgovornost učesnika protesta, taj dopis Upravi policije dostavljen je 27.03.2023. godine", navodi Đukanović i dodaje:

"Dopisi upućeni Upravi policije 10.02. i 27.03. nijesu zahtijevali dostavljanje bilo kakvih spiskova policijskih službenika, isključivo su se odnosili na informaciju da li su ispunjeni svi zakonski preduslovi za organizovanje protesta, te da li je bilo prekršajne odgovornosti policijskih službenika. Samim tim Etički odbor je zahtijevao izjašnjenje u odnosu na poštovanje pozitivnih pravnih propisa, a nije suspendovao te iste propise kako navodi policijski službenik Rmandić."

Ističu da na osnovu nadležnosti, a shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, Etički odbor može inicirati utvrđivanje kršenja Kodeksa policijske etike od strane policijskih službenika, što je u više navrata bio slučaj.

"U nekim slučajevima je utvrđeno kršenje, u nekim nije bilo elemenata kršenja Kodeksa policijske etike. U konkretnom slučaju Etički odbor još uvijek nije dao mišljenje, te ovu vrstu istupa predsjednika Nezavisnog sindikata policije smatram svojevrsnim pritiskom na rad Etičkog odbora, i to ne prvi put. 

Etički odbor je institucionalni mehanizam koji za cilj ima profesionalizaciju, depolitizaciju i jačanje integriteta policijskih službenika. Kao ni u jednom do sada, tako ni u ovom slučaju ne služi kao alat za lične, profesionalne i druge obračune, niti zastupa stavove menadžmenta, sindikalnih organizacija ili bilo kojeg pojedinca. Članovi Etičkog odbora slobodno i nezavisno glasaju, a odluke donose većinom glasova ukupnog broja prisutnih članova. O odlukama Etičkog odbora javnost je upoznata kroz redovno objavljivanje zapisnika sa sjednica na web sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova", kažu u saopštenju.

Kodeks policijske etike, pojašnjavaju, predstavlja set pravila po kojima bi, pored drugih pravnih akata, trebalo da se ponašaju svi policijski službenici bez obzira na to kojeg su pola, da li su na rukovodećim pozicijama, predstavnici ili članovi sindikalnih organizacija, zaposleni u određenim organizacionim jedinicama. 

"Etički odbor će nastaviti da radi profesionalno, nepristrasno i u skladu sa važećim propisima, bez obzira na pritisak koji trpi, u konkretnom slučaju od policijskog službenika Igora Rmandića, posebno imajući u vidu mizogini karakter napada na predsjednicu Odbora", zaključuju u saopštenju.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT