Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREDATA APELACIONOM SUDU

Stigla žalba na odluku o izručenju Do Kvona

06.12.2023 09:11h

Foto: Printscreen RTCG

Advokati optuženog Do Kvona izjavili su žalbu na rješenje Višeg suda u Podgorici da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, po zamolnicama Južne Koreje i SAD-u. Žalba je, kako je saopšteno Portalu RTCG, predata Apelacionom sudu. 

Do Kvona, koga terete za prevaru na kriptotržištu tešku desetine milijardi eura, crnogorske vlasti uhapsile su u martu ove godine. On je u međuvremenu osuđen na četiri mjeseca zatvora za falsifikovanje putnih isprava. Potom mu je određen ekstradicioni pritvor. 

Da su ispunjeni uslovi za izručenje, Viši sud u Podgorici je rješenjem utvrdio 17. novembra,

"U obrazloženju navedenog rješenja istaknuto je da stoji činjenica da je okrivljeni K.D.H. dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje, međutim Viši sud u Podgorici je našao da se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom čl. 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će Ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja, iz čega proizilazi da će o navedenom konačnu odluku donijeti Ministar pravde Crne Gore“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Kako se objašnjava, ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje okrivljenog, izručenje će se realizovati nakon okončanja izvršenja krivične sankcije izrečene pred Osnovnim sudom u Podgorici u predmetu koji se protiv istog vodio zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz čl. 412 st. 2 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a u kojem predmetu je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT