Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

TOKOM SASLUŠANJA ODBILA DA DAJE BILO KAKVE INFORMACIJE

U Austriji uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore: Planirala teroristički napad u Gracu

18.05.2024 17:43h

Foto: Pixabay

Austriji je uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore koja je, prema pisanju austrijskog medija Klajne cajtung, planirala teroristički napad na Jakominiplac u Gracu, a istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma su to uspjeli da spriječe.

Prilikom pretresa kuće, kako piše Klajne cajtung (Kleine Zeitung), istražitelji su zaplijenili sjekiru i nož. 

"Četrnaestogodišnjakinja, koja je crnogorska državljanka, sada je u pritvoru", navodi se u tekstu i dodaje da je ona prije nekoliko dana napunila 14 godina i stoga krivično odgovorna.

Informacija o planiranom napadu došlo je od jednog evropskog bezbjednosnog organa. Na taj način su lokalni istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE) ušli u trag prvobitno nepoznatim osobama. 

"Policajci su obezbijedili razgovor u kojem je mlada djevojka iz Graca navodno prijavila planirani teroristički napad na Jakominiplac u Gracu. Tinejdžerka je već pripremila oružje - sjekiru i nož - kao i potpuno crnu odjeću za zločin. Četrnaestogodišnjakinja je poslala slike "istomišljenicima" u inostranstvo preko servisa za slanje poruka Telegram. Cilj napada su bili nevjernici", navodi Klajne cajtung.

Pronađeni su video snimci 

Koristeći istoriju ćaskanja i aktivnosti na društvenim mrežama, državna policija Štajerske je uspjela da istraži četrnaestogodišnjakinju koja živi u Gracu. 

"Istražitelji su pretresli kuće tinejdžerke iz Crne Gore po nalogu javnog tužilaštva u Gracu. Zvaničnici su zaplijenili oružje, odjeću i nekoliko nosača podataka. U okviru inicijalnog pregleda, istražitelji su naišli na različite propagandne materijale Islamske države, kao i na brojne video snimke borbi i pogubljenja. Prethodne istrage su takođe pružile dokaze o aktivnostima na relevantnim forumima za ćaskanje. Nosioci podataka se sada forenzički procjenjuju ", navodi se u tekstu.

Bez priznanja

Tokom saslušanja, kojem su prisustvovali i zakonski staratelj i branilac, četrnaestogodišnjakinja nije sarađivala niti je priznala. Ona je do sada odbijala da daje bilo kakve informacije. Dalje istrage su u toku.

Nakon sudskog odobrenja, javni tužilac u Gracu je naredio da se ona uhapsi i pošalje u zatvor Jakomini. Određen joj je istražni zatvor jer je postojala opasnost od izvršenja krivičnog djela i njegovog prikrivanja. 

"Prijetnja je bila veoma konkretna i u svakom slučaju je morala da se shvati veoma ozbiljno, inače sud ne bi odredio istražni pritvor", objašnjava portparol policije austrijskom mediju Klajne cajtung. 

Da li četrnaestogodišnjakinja ima i druge "saveznike" u Gracu osim svojih onlajn aktivnosti predmet je  istrage. 

"Nakon ključnih dojava od evropskog bezbjednosnog organa, istražitelji su tokom sopstvenih istraga postali svjesni ove mlade žene i njenih veza sa Gracom i prenijeli dojavu dalje", objašnjava portparol policije.

Ne zna se tačno kada je trebalo da se dogodi napad, ali policija pretpostavlja da je bio neizbježan.

Opšti trend ka "digitalnoj" radikalizaciji 

Nalazi u posljednjih nekoliko godina pokazuju jasan trend radikalizacije i preko digitalnog prostora, prema Direkciji državne policije Štajerske. Posebno su mladi podložni ovoj vrsti ekstremističke propagande. Radikalizovani ljudi su često nasilni i ideološki skloni, posebno prema Islamskoj državi, ali obično nemaju direktan kontakt sa terorističkim organizacijama.

Visok status Islamske države među mladom generacijom zasniva se prije svega na količini i kvalitetu propagandnog sadržaja dostupnog na mreži, koji je veoma privlačan tinejdžerima i mladim odraslim osobama. Prema riječima stručnjaka, sadržaj je lako dostupan i može se samostalno konzumirati. U 2023. godini mladi radikali su imali tendenciju da formiraju grupe onlajn i van mreže, kako pokazuje aktuelni izvještaj Saveznog zavoda za zaštitu ustava Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prve reakcije 

Guverner Kristofer Dreksler (OVP) je rekao da islamizam, radikalizam i mržnja prema drugima ne smiju da imaju ni milimetar prostora u društvu.

Zahvalio policiji i pozvao na oštre kazne "za ovaj nevjerovatan radikalizam”. 

Dreksler poziva i vlasti da dozvole nadgledanje internet komunikacije.

"Ministar pravde ovdje konačno mora da preduzme akciju", ocijenio je guverner.

Kancelarija za zaštitu ustava Austrije preduzima dosljedne mjere protiv svih oblika ekstremizma, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (OVP) u subotu.

"Zahvaljujem se prije svega istražiteljima Državnog ureda za zaštitu države i Borba protiv ekstremizma u Štajerskoj. Njihovi napori spriječili su napad ekstremista", dodao je on.

Mario Kunasek je kazao da incident otkriva neuspjeh donosilaca političkih odluka na državnom i saveznom nivou posljednjih godina.

"Ono što je potrebno jeste odlučan stav protiv pristalica radikalnog islama i brzo uvođenje zakona o zabrani političkog islama u Austriji", rekao je on.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT