Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAJMLAĐA IMA 24, NASTARIJA 61 GODINU

U UIKS-u trenutno 14 žena na izdržavanju kazne, među njima četiri strane državljanke

13.02.2024 06:08h

13.02.2024 06:08h

Foto: Screenshot/TVCG

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) trenutno se na izdržavanju kazne zatvora nalazi 14 zatvorenica, među kojima su četiri strane državljanke, saopšteno je portalu Dnevno iz te ustanove.

Zatvorenice koje izdržavaju kaznu zatvora najčešće su osuđene zbog počinjenog krivičnog djela ubistvo i teško ubistvo, a iz UIKS-a su nam kazali da ima i onih osuđenih za krivična djela: teško ubistvo putem pomaganja, razbojništvo, krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trgovina ljudima, silovanje pomaganjem, falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje, kao i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Za počinjeno krivično djelo - teško ubistvo putem pomaganja, određena je i najduža zatvorska kazna među zatvorenicama u UIKS-u, u trajanju od 30 godina.

Iz te ustanove dodaju da je najmlađa zatvorenica stara 24, a najstarija 61 godinu.

“Najmlađa zatvorenica koja se nalazi na izdržavanju kazne u Zatvoru za duge kazne ima 24 godine (2000. godište), koja je okrivljena zbog počinjenog krivičnog djela teško ubistvo, a osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Najstarija zatvorenica koja se nalazi na izdržavanju kazne u Zatvoru za duge kazne ima 61 godinu (1963. godište), koja je okrivljena zbog počinjenog krivičnog djela teško ubistvo, a osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina”, navodi se u odgovorima UIKS-a.

Kako proizilazi iz odgovora dostavljenih našem portalu, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je deset žena radno angažovano. Tako, žene u UIKS-u rade u biblioteci, krojačkim i drugim radionicama, vešeraju, bifeu, održavaju sale za posjete, i rade poslove redara u ustanovi.

Iz UIKS-a su nam kazali da kontinuiranim pretresima soba i prostorija koje koriste zatvorenice nije bilo oduzimanja nedozvoljenih stvari i predmeta, niti je u prethodnom periodu bilo incidentnih situacija.

Zdravstvena zaštita u skladu sa zakonom

Zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da je zdravstvena zaštita zatvorenika i zatvorenica organizovana u skladu sa zakonom. Na prava zatvorenika/ca, a u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite, iz te ustanove objašnjavaju da se shodno primjenjuje zakon kojim se uređuju prava pacijenata.

“Zdravstvena zaštita zatvorenica ostvaruje se u Upravi, gdje im se obezbjeđuju uslovi u pogledu prostora, kadra i opreme, u skladu sa propisima kojima se uređuje zdravstvena zaštita. Zatvorenik/ca koji zdravstvenu zaštitu ne može ostvariti u Upravi, ostvaruje je u zdravstvenoj ustanovi, u skladu sa zakonom. UIKS za zatvorenice dodatno obezbjeđuje pružanje zdravstvene zaštite reproduktivnog zdravlja. Kada govorimo o ljekarima, moramo napomenuti da je u toku izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove, pa se s tim u vezi i planiraju nova zapošljavanja medicinskog kadra”, ističu iz UIKS-a.

I trudnicama i porodiljama koje izdržavaju kaznu zatvora može se obezbijediti posebna prostorija radi obezbjeđivanja dodatne njege.

“U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno nemamo trudnica, kao ni onih koje borave sa djecom. Ukoliko bi došlo do toga, UIKS raspolaže sa svim neophodnim uslovima. S tim u vezi, trudnicama i porodiljama koje izdržavaju kaznu zatvora ili kaznu dugotrajnog zatvora obezbjeđuje se posebna prostorija radi obezbjeđivanja dodatne njege. Zatvorenici porodilji uz koju je i novorođenče obezbjeđuju se posebni uslovi za potrebnu njegu i uslovi za odgajanje djeteta”, navode iz UIKS-a za Dnevno.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT