Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREDMET VRAĆEN IZVRŠNOJ VLASTI NA PONOVNI POSTUPAK

Upravni sud poništio odluku Vlade o smjeni Artana Kurtija

03.04.2024 12:51h

Foto: Pixabay

Upravi sud poništio je rješenje o smjeni bivšeg generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija. Predmet je, kako je saopšteno, vraćen Vladi Crne Gore na ponovni postupak.

"Upravni sud je našao da je u postupku donošenja osporenog rješenja, tuženi organ počinio povredu pravila upravnog postupka iz člana 22 stav 7 Zakona o upravnom postupku, prema kojoj obrazloženje rješenja sadrži utvrđeno činjenično stanje, materijalne propise i razloge koji, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje, upućuju na rješenje kakvo je dato u dispozitivu", navodi se na sajtu Upravnog suda.

Obrazloženje osporenog rješenja ne sadrži, kako je saopšteno,  niti jedan materijalno-pravni popis koji je u konkretnom slučaju primijenjen.

"A što je nužno radi ispitivanja zakonitosti rješenja, već je samo naveden propis procesnog karaktera na kome se zasniva nadležnost tuženog organa za donošenje rješenja", naveli su iz Upravnog suda.

Pozivajući se na odredbe člana 38 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i člana 60 stav 1 i 2 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Sud je, objašnjavaju, ocijenio da je jasno da obrazloženje rješenja o prestanku mandata imenovanom odnosno postavljenom licu razrješenjem treba da sadrži konkretne i jasne razloge za razrješenje.

"A kakav razlog ne predstavlja činjenica da je tužioca na dužnost generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovala Vlada Crne Gore čiji mandat je prestao 31.10.2023. godine. Kod nedostatka jasnog i potpunog obrazloženja, a imajući u vidu stanovište Vrhovnog suda Crne Gore, izraženo u presudi Uvp.broj 503/22 od 16.05.2023. godine, Sud je tužbu uvažio i osporeno rješenje poništio",  zaključeno je u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT