Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAŠAO SE NA OPTUŽNICI SDT NAKON RAZOTKRIVANJA SKAJ KOMUNIKACIJE

Viši sud potvrdio optužnicu protiv Mujovića za pripadništvo OKG i planiranje likvidacije Vukotića

28.03.2023 17:07h

Foto: Viši sud

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Nikšićanina Petra Mujovića (23) za pripadništvo kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera i učešće u planiranju likvidacije vođe suprotstavljenog klana Jovana Vukotića, piše Pobjeda.

Mujović se našao na optužnici SDT-a nakon što su Skaj komunikacije razotkrile da je po nalogu Zvicera i Slobodana Kašćelana trebalo da ubije Vukotića 31. jula 2020. u Baru, i to na sahrani njegovog kuma i vođe barske grupe Alana Kožara, koji je sedam dana ranije likvidiran na Krfu.

Vukotić je tri dana prije sahrane Kožara izašao iz pritvora pošto je usljed nedostatka dokaza oslobođen od optužbi da je pokušao ubistvo Miloša Radonjića i Vojina Stupara koji slove za pripadnike kavačke grupe.

Međutim, plan je propao jer Vukotić nije izlazio na groblje i prisustvovao sahrani kuma već je, kako se navodi u optužnici, boravio u kući porodice Kožar gdje im je izjavio saučešće.

Uslijedio je novi plan prema kojem je Mujović trebao pucati u Vukotića prilikom glasanja na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine.

Plan ,,kavčana“ propao je i ovog puta jer Vukotić nije došao na glasanje.

Mujović je bio dio i trećeg plana likvidacije Vukotića koja takođe nije uspjela.

On je u oktobru 2020. godine ispred zgrade kotorske policije trebao iz češke ,,zbrojevke“ da ispali smrtonosne hice u vođu ,,škaljaraca“ ali u nije uspio u tom naumu jer je uhapšen.

Mujoviću su tada stavljene lisice na ruke pošto je policajcu koji se nalazio ispred zgrade policije bilo sumnjivo njegovo ponašanje.

Iako je oktobra 2020. godine inspektorima priznao da je naoružan čekao da ubije Vukotića, Mujović se pred tužiocem branio ćutanjem, a pred sudijom za istragu ustvrdio da je pištolj nosio zbog svoje bezbjednosti.

Mujović je 14. januara 2021. godine osuđen na petomjesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Godinu kasnije, analizom Skaj komunkacija koje su pravosudni organi Francuske dostavili Crnoj Gori, pronađene su komunkacije Zvicera, Kašćelana i Vujotića čiji je sadržaj potvrdio prvobitno priznanje Mujovića.

Specijalno tužilaštvo je posljednjeg dana decembra prošle godine zbog planiranja ubistva Vukotića i ubistva Milana Lepoje podiglo optužnicu protiv Zvicera i članova njegove grupe: Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Ljuba Milovića i Petra Lazovića, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i osim u Crnoj Gori djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se, između ostalog, tereti i da je početkom novembra 2020. godine naložio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu.

Kotoranin Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra prošle godine u istanbulskom naselju Šišli.

Vukotić je stradao u oružanom napadu dvojice napadača na motoru, dok su njegova supruga, dijete i vozač preživjeli napad.

Nakon sprovedene istrage utvrđeno je da je likvidaciju Vukotića organizovao Radoje Živković, preko svojih veza u Turskoj.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT