Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOBRAĆAJNE NESREĆE SVE ČEŠĆE

Za pet godina crnogorski drumovi odnijeli 48 mladih života

03.04.2024 06:39h

Foto: UP

Posljednjih pet godina crnogorski drumovi odnijeli su 48 mladih života, starosti od 18 do 25 godina, pokazuju podaci Uprave policije.

Samo u 2022. stradalo je čak 18 mladih osoba. Podaci pokazuju i da su od 2019. do 2023., poginula 22 maloljetnika. Nijesu svi bili vozaci, ali česte su i takve situacije.

Razlozi saobraćajnih nesreća su brojni, od nepoštovanja saobraćajnih propisa pa do vožnje pod desjtvom nedozvoljenih supstanci.

Dalibor Baltić iz Uprave policije rekao je da zateknu vozače od 2002. do 2004. godišta koji su pod dejstvom kokaina, marihuane.

"I kao takvi su sjeli za volan i učestvuju u javnom saobraćaju. Da ne kažem petkom i subotom kad izvodimo pojačanu kontrolu, koliko imamo mladih vozača koji konzumiraju alkohol u ne malim količinama", rekao je Baltić.

Tolerancija na ovakve prekršaje ne postoji, a Zakonom je propisano i da mladi vozači ne bi smjeli da voze nakon 11 uveče, dok im je dozvoljena brzina kretanja 70 kilometara na sat.

Sve je dobro definisano, samo se treba poštovati .

Uvijek imate i kod odraslih i kod mladih neku potrebu za samodokazivanje, neku nezrelost i tu se pokazuje ta nezrelost a čim neko vozi agresivnije onda normalno neće moći da kontroliše i da isprati svoje postupke", rekao je Srećko Kljajić.

Dalibor Baltić smatra da bi samo trebalo poštovati zakon, jer kazne nijesu male.

Ipak, pojedinci ne poštuju zakon, što i vodi nesrećama. Tako je tokom prošle godine u saobraćaju stradalo 77 osoba.

"To je znači na 100 hiljada stanovnika nešto oko 13 poginulih", kazao je Kljajić.

Baltić navodi da nas nekultura u saobraćaju vodi do ovih brojki.

Razlog saobraćajnih nesreća mogu biti i neadekvatni putevi.

"Na relaciji između Podgorice i Kolašina od 2022. do dana današnjeg nije se dogodila ni jedna saobraćajna nezgoda sa poginulim licima", navodi Kljajić.

Iz policije još jednom apeluju na sve vozače da poštuju propise.

"Da poručimo svim vozačima da više vode računa o sebi i drugima, da koriste sigurnosni pojas, da ne koriste mobilni telefon, da poštuju propise", naveo je Baltić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT