ADVERTISEMENT

NE RIZIKUJTE

Ako osjetite ove znake umora tokom vožnje, zaustavite se

18.03.2023 10:25h

Foto: Pixabay

Tokom vožnje bi trebali biti fokusirani i odmorni, ali znamo da nekada život piše drugačiju priču, pa moramo sjesti za volan i kada nismo u idealnom stanju. 

Sjesti za volan umorni ili pospani može biti veliki rizik, i za nas i za druge vozače. Kada smo umorni, manje smo koncentrisani i brzina naših reakcija je daleko sporija nego kada smo naspavani. 

Najveći problem nastaje zbog fenomena koji se zove mikrosan. On označava par sekundi tokom kojih ćemo zatvoriti oči. Tih par sekundi može biti razlika između života i smrti. 

Ako se vozi brzinom od 100 kilometara na sat, samo dvije sekunde zatvaranja očiju znači da smo bez gledanja prešli 56 metara. U toj distanci se nešto može pojaviti ispred našeg vozila što bi nas moglo natjerati da izgubimo kontrolu i da nam se nešto desi. 

Kako bi izbjegli vožnju kada smo umorni, najbolje bi bilo pratiti ova četiri znaka umora. To su često zijevanje, trljanje očiju, iznenadna drhtavica te učestalo vrpoljenje u sjedištu. 

Ako prepoznate ijedan od ovih četiri znaka, najbolje je stati sa strane i sačekati nekih deset do 20 minuta. 

U svakom slučaju, treba izbjegavati vožnju ako se nismo adekvatno naspavali, a ako već moramo voziti u tom stanju, onda je ključ biti oprezniji i obazriviji, piše Večernji list. 

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT