Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NEVJEROVATNO OTKRIĆE

Arheolozi u Egiptu pronašli dvije radionice za mumifikaciju

27.05.2023 21:36h

27.05.2023 21:36h

Foto: Pixabay/Ilustracija

Egipatski arheolozi u subotu su objavili da su otkrili dvije radionice u kojima su se obavljala mumificiranja ljudi i životinja u Sakari, prostranoj nekropoli staroegipatskog grada Memfisa, smještenog oko 20 kilometara južno od Kaira.

Riječ je o najnovijem u nizu otkrića koje bi, kako se nadaju vlasti, mogle da doprinesu oživljavanju turističke industrije u zemlji.

Direktor egipatskog Vijeća za starine i antikvitete Mostafa Vaziri novinarima je rekao da dvije novootkrivene radionice, od kojih je jedna bila namijenjena balzamovanju ljudi, a druga balzamovanju „svetih životinja“, datiraju iz 30. dinastije i iz Ptolemejevog doba.

Mjesto je otkriveno nakon jednogodišnjih iskapovanja blizu svetilišta boginje Bast u Sakari, gdje se nalaze katakombe s mumificiranim mačkama. To je isto mjesto na kom su arheolozi 2019. otkrili stotine mumificiranih životinja i ljudi.

- Pronašli smo radionice za balzamovanje, jednu za ljude i drugu za životinje, kao i sve alate i pomagala koji su se tada koristili za potrebe mumificiranja. Otkrili smo kamena postolja, glinene posude, obredne posude i natron, jedan od glavnih sastojaka za mumificiranje te trake od platna, kojima su se tijela obavijala - rekao je Vaziri.

Tokom posljednjih iskopavanja u Sakari, arheolozi su otkrili i dvije manje grobnice stare 4.400 i 3.400 godina. Prva je izgrađena za glavnog pisara 5. dinastije, a druga za sveštenika 18. dinastije.

Na oba su prikazane brojne scene iz svakodnevnog života i hijeroglifski znakovi, ističe Ministarstvo za starine i antikvitete.

Do kraja godine otvaranje Velikog egipatskog muzeja

Egipat je posljednjih godina izveo više velikih arheoloških iskopavanja u Sakari i na ostalim arheološkim lokacijama, što je rezultiralo brojnim veoma vrijednim otkrićima.

Zemlja planira da svečano otvori Veliki egipatski muzej, najsavremeniji objekat koji se nalazi nedaleko od piramida u Gizi. Izgradnja bi trebalo da bude dovršena do kraja godine.

Egipatske vlasti se nadaju da bi mogle da privuku više turista, nakon što se turistička industrija, žestoko pogođena posljedicama pandemije kovida-19 i sukoba u Ukrajini, postepeno počela da oporavlja.

Prihodi od turizma su se u drugoj polovini 2022. popeli na 7,3 milijarde dolara, što je povećanje od 25,7 posto u poređenju sa istim razdobljem prethodne godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT