ČETVRTAK
31. OKTOBAR 2024.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kolaž
KORISNI SAVJETI
Carsko meso: Kako da ga ispečete da bude sočno i ima savršenu koricu
Autor: dnevno.me
Izvor: City magazine
01.03.2024 18:10h
Foto: Pixabay
Bez obzira da li se peče na roštilju, tiganju, zamotano u rolnu ili u rerni, s hrskavom korom ili ne, postoji mnoštvo načina da uživate u ovom ukusnom delikatesu kakvo je carsko meso.
Kada birate komad mesa, važno je obratiti pažnju na zdravu ružičastu boju. Ako želite postići hrskavu koru, ne brinite o bijelom sloju masti koji će se tokom pečenja pretvoriti u ukusnu hrskavicu. Međutim, izbjegavajte meso koje ima sivkastu, žućkastu ili braonkastu nijansu.
Preporučuje se da 24 sata prije pečenja probodete meso viljuškom i utrljate so, biber ili mješavinu začina po želji. Možete dodati i malo ulja kako bi se začini ravnomjerno rasporedili i upili u meso.
Budite kreativni s izborom začina i eksperimentišite prema sopstvenom ukusu, a zatim ostavite meso preko noći u frižideru kako bi upilo arome.
Priprema carskog mesa
S obzirom na visok sadržaj masti u svinjskom trbuhu, pečenje na nižoj temperaturi i duže vrijeme može rezultirati sočnim mesom i hrskavom korom.
Što se tiče temperature pečenja, obično se preporučuju pečenje na 160-180 stepeni Celzijusa oko dva sata, a zatim još pola sata na višoj temperaturi (180-200 stepeni). Ako kora nije dovoljno hrskava, na kraju možete kratko propeći meso ispod roštilja, ali budite oprezni da ne zagori.
Carsko meso se, takođe, može peći na ražnju. Dva dana prije pripreme, meso se posoli i marinira u ulju s dodatkom šargarepe, luka, bijelog luka, ruzmarina, lovorovog lista i bibera. Potom se meso probuši i stavi na ražanj, a vatra treba da bude udaljena oko 40 centimetara do pola metra.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari