Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Je li bezbjedno jesti proklijali krompir

25.05.2023 09:54h

Foto: Pixabay

Ako krompir ima samo male klice i još uvijek je čvrst, možete ukloniti klice i isjeći sva meka mjesta, te pripremiti krompir na željeni način. Međutim, kada i u kojim slučajevima je krompir opasan po zdravlje?

"Krompir niče kada je u toplom okruženju, oko 20°C ili višoj", rekao je nutricionista Rahaf Al Boči, vlasnik "Olive Tree Nutrition" i predstavnik Akademije za ishranu i dijetetiku.

"Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin (glikoalkaloidni otrov koji može izazvati neurološki poremećaj), a koji može biti otrovan ako se konzumira", prenosi Simply.

S obzirom na to da svijetlo, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je držati krompir na hladnom, suvom i tamnom mjestu.

"Stručnjaci su ranije savjetovali da se krompir ne čuva u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno", kaže Kelsi Kunik, nutricionista i savjetnik za “Zenmaster Wellness”, prenosi b92.

Agencija za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno i da može krompiru produžiti "život" za tri do četiri mjeseca.

Krompir je često u plastičnim vrećicama ili kesama koje nisu idealne za skladištenje. Umjesto toga zamijenite plastiku papirnom kesom ili mrežastom vrećicom. Plastična kesa ili vrećica može da podstakne vlagu, što može dovesti do pljesni i truljenja.

Važno je u kakvom je "društvu" krompir. Ne bi trebalo da bude zajedno sa jabukama, avokadom, paradajzom ili drugom vrstom proizvoda koji otpuštaju etilen, koji može da izazove brže sazrijevanje osjetljivog voća i povrća.

Jedan proklijali krompir može da utiče na ostalu hranu.

"Ako primijetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz gomile jer se bakterije i buđ mogu lako proširiti na ostale krompire", kaže Kunik.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT