ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Kako da vam se kamenac ne taloži u kupatilu

02.02.2023 14:18h

Foto: Pixabay

Kamenac je prilično česta pojava u domaćinstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

Za stvaranje kamenca glavni "krivci" su minerali u vodi, na prvom mjestu kalcijum, a potom magnezijum i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.

Kako biste spriječili nakupljanje kamenca, preduzmite sljedeće korake.

Koristite omekšivač vode

Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcijum, magnezijum i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spriječi pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko "tvrda".

Koristite filter za vodu

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole…

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno djelujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete.

U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas riješi svih briga, prenosi Krstarica.

Koristite rastvor sode bikarbode

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cijevi ukloni kalcijum-karbonat, a najbolje djeluje u kombinaciji sa sirćetom.

Pomiješajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to unutrašnjost cijevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT