Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Kako oprati i osušiti jaknu od perja, a da se ne ošteti

20.11.2023 20:40h

Foto: Pixabay

Kako ne biste oštetili omiljeni zimski odjevni komad, evo kako oprati jaknu kod kuće i pritom izbjeći uobičajene muke s njenim pranjem i sušenjem, prenosi zadovoljna.hr.

Iako se uglavnom preporučuje osjetljive komade odjeće nositi na hemijsko čišćenje, uz pomoć ovih nekoliko koraka možete sami pripremiti omiljene jakne od perja za hladnije vrijeme.

Ne perite više jakni odjednom

Jakna od perja će se naduvati tokom pranja i zauzeti dosta prostora unutar veš-mašine, pa izbjegavajte natrpati mašinu i perite uvijek samo jednu jaknu.

Ne koristite obični deterdžent

Za ove jakne koristite tečni deterdžent za osjetljivi veš ili pak specijalan deterdžent za taj tip odjeće.

Ubacite loptice u veš-mašinu prije pranja

Prije samog pranja u veš-mašinu ubacite silikonske ili teniske loptice. Nemojte preskočiti ovaj korak jer će one pomoći u sprečavanju grudvanja perja. Jakna iz mašine može izaći pomalo neprepoznatljiva, ali ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

Program za osjetljivi veš

Svaka veš-mašina ima razne programe, ali za pranje pernatih jakni uvjek birajte onaj za osjetljivi veš tokom kojih temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

Ne perite prečesto i izbjegavajte centrifugu

Pernate jakne operite jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada to činite, nemojte koristiti centrifugu.

Sušenje pernatih jakni: Provjerite prognozu

Ako jaknu namjeravate sušiti na vazduhu, pričekajte vjetrovit dan. Pranje uvijek planirajte unaprijed i obavezno provjerite prognozu vremena prije ako je namjeravate sušiti na zraku, jer će upravo vjetar pomoći pri njenom bržem i lakšem sušenju.

Protresite jaknu tokom sušenja

Možete je staviti na štrik ili na stalak za sušenje, ali obavezno je redovno protresite sa svih strana tokom sušenja kako bi se perje pravilno rasporedilo. Primite je za kragnu ili gornji dio i rastresite, a onda isto ponovite i za donji dio.

Obratite pažnju na perje

Ovoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i nekoliko dana ako je napolju vlažno, hladno i bez vjetra. Ako osjetite da su grudve perja još prisutne, to znači da je jakna iznutra još vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Iako naizgled i na dodir može djelovati potpuno suvo, grudve su znak da se iznutra još nije osušila.

Budite oprezni sa sušilicom

Ako ste se odlučili za sušenje u sušilici, uvijek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzo sušenje na visokim temperaturama osušiće jaknu samo izvan, a iznutra će ostati vlažna. U sušilicu takođe ubacite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

Centrifuga je krajnje rješenje za perje

Pranje i sušenje jakne od perja kod kuće je rizično i uvijek postoji mogućnost da se ošteti, zato se ne preporučuje korištenje centrifuge tokom pranja.

Stoga, kada ste u potpunosti osušili jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, možete ju staviti na program suve centrifuge na najslabijoj jačini. To može pomoći da se u potpunosti rastrese perje, ali neka to uvijek bude posljednje rješenje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT