
SUBOTA
14. JUN 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kolaž
KORISNI SAVJETI
Kako pravilno skuvati rižu
Autor: dnevno.me
Izvor: Nezavisne.com
12.01.2024 19:24h
12.01.2024 19:24h

Foto: Pixabay
Rižu je potrebno potopiti preko noći, pa ujutru isprati i onda skuvati.
Jedna od najčešćih metoda kuvanja riže jeste naravno u šerpi kipuće vode, dok voda ne ispari. Međutim, istraživanje je pokazalo da je ovaj metod zapravo otrovan, jer nakon takvog kuvanja u riži ostaje arsen u tragovima.
Arsen riža kontaminira još tokom uzgoja, a stvara se kao rezultat industrijskih toksina i pesticida.
"Taj otrov se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i sa problema u razvoju, a najopasniji je za djecu", upozorio je profesor bioloških nauka Endi Meharg, prenosi The Sun.
Meharg je testirao različite načine kuvanja riže, kako bi otkrio koji je najzdraviji.
U prvoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u dvije šoljice vode, koja je tokom kuvanja isparila, a otkrio je da sa tom metodom u riži ostaje najviše arsena.
U drugoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u pet šoljica vode i izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.
U trećoj metodi pirinač se kuvao tako da se preko noći natopio, a ujutro isprao i tek onda kuvao, sa čim se udio toksina smanjio za 80 posto.
A da li je važno koju vrstu riže jedete?
Nutritivno lošim se smatra bijela riža, jer se dobija ljuštenjem zrna, zbog čega je hranjiva vrijednost manja. U procesu mljevenja se uklanjaju mekinje i klice, što mu oduzima vitamin B, gvožđe i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje gvožđem i B vitaminom, vlakna se nažalost ne mogu vratiti.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari