Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NA TANJIRU TREBA DA BUDE ODVOJEN OD SUHOMESNATIH PROIZVODA

Kako se pravilno reže i poslužuje sir: Složite tanjir poput profesionalca

11.02.2024 20:02h

Foto: Arhiva

Francuzi jedu sir u bilo koje doba dana: za doručak, kao međuobrok pa čak i za dezert, uz čašu vina, umjesto kakvog kolača ili torte. A da bismo mogli uživati u siru, francuski poznvaoci tvrde da je jedna od ključnih stvari posluživanje na odgovarajućoj temperaturi, kao i rezanje na pravilan način, piše punkfunker.hr.

Sir bismo trebali izvaditi iz frižidera najmanje pola sata prije posluživanja, a rezati ga nešto prije kako se ne bi osušio. Gulilica za sir koristan je alat za rezanje tvrđih sireva na listiće a za mekše će poslužiti noževi za meki sir ili žica. Lopatica se koristi za sireve koji se mrve tokom rezanja.

Po gurmanskom bontonu sir treba rezati tako da svako može okusiti sredinu, ali i ivicu sira uz koru. Pazite da sir na tanjiru bude odvojen od suhomesnatih proizvoda kako ne bi poprimio njihov miris, a osjetljivim nosevima smetaće i ako ne režete svaki sir posebnim nožem. Takođe, bonton nalaže ako imate pred sobom trougao sira koji treba izrezati nikada mu nemojte izravnati vrh..

Tvrdi, okrugli sirevi se režu poput torte, na ravne kriške potezom od sredine do spoljne ivice. Najpraktičnije je najprije prepoloviti kolut jer ćete ga tako lakše ravnomjerno podijeliti.

Meke sireve režite na ravne kriške od sredine do kore ili spoljne ivice koje ne smiju biti tanje od centimetra. Ako sir spolja ima buđ možete je prethodno zarezati da olakšate sebi posao. Koru s plijesni svatko će odrezati na svojem tanjuru.

Trouglići topljenog sira najlakše se režu zajedno s folijom, koju naknadno odvojite.

Sireve u obliku piramide ili čunja najlakše je narezati pomoću žice za rezanje – najbolje najprije na četvrtine, a potom na trouglove.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT