Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DA LI ZNATE TAČAN ODGOVOR?

Ko ima prednost? Situacija na raskrsnici zbunila vozače

28.05.2023 06:25h

Foto: Tviter/Screenshot

Na internetu se pojavila ilustracija situacije u saobraćaju koja je izazvala raspravu među tviterašima.

Na ilustraciji se može vidjeti kako crveni automobil kreće prema naprijed sa semafora na kojem se vidi zeleno svjetlo, dok njemu nasuprot stoji autobus, kojem je takođe upaljeno zeleno svijetlo na semaforu i koji želi skrenuti lijevo.

Međutim, na ilustraciji se nalazi i saobraćajni znak, koji vozača auta upozorava da se nalazi na sporednoj cesti i da je bus na glavnoj.

"Bus ima prednost", "Autobus je na putu s prednosti prolaza, bez obzira zeleno je svakom, istovremeno gleda se i put s prednosti prolaza", pisali su jedni, no drugi se nisu složili.

"Postupa se po semaforu. Znakovi imaju vrijednost samo kad semafor nije u funkciji", "Isključivo crveni auto ima prednost! Hijerarhija: policijski službenik, svjetlosni znakovi (semafor), prometni znakovi, oznake na cesti", mišljenje je drugih.

Ova situacija je zapravo vrlo jednostavna i odgovor bi trebali znati svi koji su dobili vozačku dozvolu.

Naime, saobraćajni znakovi ne vrijede kada je svjetlosna signalizacija u funkciji. Automobil ima prednost jer vozilo koje se kreće prema naprijed sa semafora uvijek ima prednost nad vozilom koje sa semafora skreće lijevo.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT