Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POČEVŠI OD SREDINE DECEMBRA

Meta gasi razgovore sa Facebook prijateljima na Instagramu

05.12.2023 19:00h

Foto: Pixabay

Meta će uskoro ukloniti opciju koja omogućuje razgovor sa Facebook prijateljima na Instagramu. Počevši od sredine decembra, kompanija će prekinuti međuplatformsku integraciju koju je dodala 2020. Nije navela razlog za to, ali, kako 9to5Google piše, iza svega je izbjegavanje regulatornih posljedica u EU.

Zajednički protokol

Najavljena 2019, opcijska međuplatformska integracija zaživjela je godinu kasnije, brišući granice između dvije najpopularnije usluge kompanije.

"Baš kao što danas možete razgovarati s Gmail računom ako imate Yahoo račun, ovi će nalozi mogu međusobno komunicirati putem zajedničkog protokola Messengera",  izjavila je tada potpredsjednica Messengera Loredena Krisan.

Meta kaže da, jednom kada dođe ''sredina decembra 2023.'', više nećete moći započeti nove razgovore ili pozive s Facebook prijateljima sa Instagrama. Ako imate postojeće razgovore s Facebook nalozima na Instagramu, oni će biti dostupni samo za čitanje. Osim toga, Facebook nalozi više neće moći vidjeti vaš status aktivnosti ili vidjeti potvrde o čitanju. Konačno, sve postojeće ćaskanje sa Facebook nalozima neće se premjestiti u pristiglu poštu ni na jednoj platformi, piše Engadget.

Monopolska moć

EU je osmislio Zakon o digitalnim tržištima, usvojen 2022, kao sredstvo odvraćanja nosilaca platformi od sticanja monopolske moći. Ako kompanija pređe prag prihoda, a Evropska komisija smatra da je platforma pretjerano dominantna, te joj može dodijeliti maksimalnu kaznu od deset odsto ukupnog globalnog prometa iz prethodne godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT