
18. MAJ 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kolaž
KULINARSKI SAVJETI
Mnogi prave ovu grešku kada kuvaju šargarepu
Autor: dnevno.me
16.01.2024 10:23h

Foto: Pixabay
Sezona ukusnih povćnih supa i variva je u punom jeku, a šargarepa često igra ključnu ulogu u tim receptima. No, možda primjećujete da nakon kuvanja šargarepa nije tako slatka kao što biste željeli, uprkos odabiru svježe šargareše i pažljivoj pripremi. Postoji mogućnost da pravite jednu čestu grešku.
Mnogi ljudi ogule šargarepu, kao i drugo korjenasto povrće, prije kuvanja. No, postavlja se pitanje - je li to ispravno?
Odgovor je da, ali i ne, u zavisnosti od vaših preferencija ukusa.
Ako želite zadržati karakterističan sladak ukus šargarepe, nije je potrebno guliti. Dovoljno je pažljivo je očetkati da se uklone ostaci zemlje, dobro je oprati, a zatim je naribati, narezati ili staviti cijelu kuvati ili peći.
Kora šargarepe nije debela, pa njeno guljenje nije nužno, piše Dobra Hrana.
Osim što čuvanje kore zadržava sladak ukus šargarepe, takođe zadržava i neke hranjive materije poput vitamina K, C i E, B grupe, folne kiseline, fosfora, kalijuma, mangana i molibdena.
Šargarepa, bogata beta-karotenom, sadrži antioksidanse poput karotenoida, hidroksicinamičnih kiselina i antocijanina.
Jedina situacija u kojoj se preporučuje guliti šargarepu je kad je kuvate na pari, jer kora može postati žilava i suva.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari