Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PROCIJENJEN JE IZMEĐU 600.000 I 800.000 EURA

Napoleonov šešir stavljen na aukciju

19.11.2023 15:18h

Foto: Screenshot/Youtube

Šešir koji je pripadao Napoleonu Bonaparteu dok je vladao francuskim carstvom u 19. vijeku biće danas u prodaji na aukciji u Parizu.

Dvorogi šešir od crnog dabra procijenjen je između 600.000 i 800.000 eura. Istoričari kažu da je šešir bio dio Napoleonove marke. Nošenjem sa strane učinio ga je prepoznatljivim.

Napoleon je posjedovao oko 120 bicorne šešira tokom godina, a smatralo se da je ostalo samo 20, od kojih su mnogi u privatnim kolekcijama.

Šešir se prodaje zajedno sa ostalim napoleonskim suvenirnicama koje je sastavio industrijalac koji je umro prošle godine. Ali, aukcionari su rekli da je šešir pravo blago.

Car je nosio šešir sa žuljevima paralelnim s ramenima, poznat kao "en bataille", dok je većina njegovih oficira nosila šešire isključivo na ramena.

"Ljudi su svuda prepoznali ovaj šešir. Kada su ga vidjeli na ratištima, znali su da je Napoleon tamo. A kada je bio sam, uvijek ga je imao na glavi ili ga je imao u ruci, a ponekad ga je bacio na zemlju. To je bio simbol cara", rekao je aukcionar Jean Pierre Osenat.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT