ADVERTISEMENT

KAKO BI SMANJILI PLASTIČNI OTPAD

Naučnici razvili revolucionarnu ambalažu za hranu u obliku spreja

24.01.2023 21:45h

Foto: Pixabay

Tim naučnika sa Sveučilišta Rutgers i Harvarda nedavno je razvio biorazgradivu ambalažu u obliku spreja za pakovanje hrane. Istraživači vjeruju da ovaj revolucionarni oblik ambalaže može očuvati rok trajanja hrane, povećati njenu sigurnost i smanjiti plastični otpad.

Plastična ambalaža vodeći je izvor globalnog stvaranja plastičnog otpada, jedne od najvećih prijetnji životnoj sredini i zdravlju ljudi, piše tportal.

“Zbrinjavanje otpada od hrane i sigurnost namirnica među glavnim su brigama u našem društvu”, izjavio je za Food Tank Huibin Chang, bioinženjer s Harvarda koji je učestvovao u razvoju revolucionarne ambalaže. Objasnio je da većina pakovanja za prehrambene proizvode u upotrebi nije biorazgradiva.

Tim naučnika rješenje vidi u pululanu, jestivom vlaknu koje američka Uprava za hranu i lijekove, FDA, priznaje kao sigurno i koje se već koristi kao premaz za tablete.

Biorazgradiva ambalaža u obliku spreja na bazi pululana predstavlja mješavinu biorazgradivih polimera i netoksičnih otapala, a može se isprati vodom.

Ova ambalaža još je u ranoj fazi razvoja, a naučnici s Rutgersa rade na tome da konačni proizvod učine što isplativijim i prikladnijim postojećim industrijskim standardima.

Istraživači planiraju ponuditi biorazgradivu ambalažu kompanijama i kupcima koji su spremni prihvatiti relativno veće troškove inovacije.

Prema riječima Ritve Krist, marketinške menadžerke njemačkog startupa Traceless, koji razvija održivu ambalažu od prirodnih materijala, “omot za raspršivanje vrlo je obećavajući izum s velikim potencijalom uticaja”.

Kompanija Traceless stvara održivu alternativu plastičnoj ambalaži i bioplastici koja se može integrisati u ciklus prirodnog materijala. “Cilj kompanije je da zamijeni plastiku u što je moguće više proizvoda kako bi se smanjila njena količina koja završi u prirodi”, kaže Krist za Food Tank.

Toksikolog za okolinu na Sveučilištu Duke, Nishada Jayasundare, ističe da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se točno utvrdilo kako se ovakve tvari razgrađuju, ostavljaju li nakon ispiranja štetne čestice i kakav je njihov utjecaj na okolinu, prenosi tportal.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT