Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"SVETI GRAL"

Naučnici vjeruju da su pronašli zamjenu za palmino ulje

18.09.2023 20:53h

18.09.2023 20:53h

Foto: Pixabay

Tim škotskih istraživača vjeruje da su proizveli kako kažu, "sveti gral", alternativu palminom ulju koje se nalazi u skoro polovini prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u supermarketima.

Ogromna potražnja za palminim uljem dovela je do masovne sječe šuma u oblastima oko ekvatora, u kojima raste drveće palmi iz čijih plodova se vadi ulje.

Eksperti za hranu na Univerzitetu kraljica Margaret u Edinburgu kažu da je njihov novi sastojak, koji je stoprocentno biljnog porijekla, za 70 odsto bolji po životnu sredinu od palminog ulja. Ima 80 odsto manje zasićenih masti i za trećinu manje kalorija, zbog čega je prema tvrdnjama tvoraca – zdraviji.

„To je sveti gral koji može da zamijeni palmino ulje i daje isti efekat u proizvodnji. Ima isti ukus i teksturu“, istakla je Katriona Lidl, jedna od glavnih istraživačica sa Univerziteta kraljica Margaret.

Dodaje da je proizvod prošao specijalno testiranje, prilikom kojeg je senzor trebalo da prepozna razliku između njega i tradicionalnog palminog ulja. Rezultat je da razlika nije uočena.

Naučnici kažu da novi PALM-ALT proizvod ima teksturu sličnu majonezu. U sebi ne sadrži proizvode od palme, niti kokosa, nema dodatih šećera, zaslađivača, konzervanasa ni boja.

Pravi se od nusproizvoda dobijenog prilikom prerade lana, prirodnih vlakana i ulja uljane repice.

Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše proizvodi u svijetu i čini 40 odsto svih biljnih ulja. Izuzetno je popularno u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji jer je bez mirisa, ukusa i boje. Proizvodima daje glatku teksturu i djeluje kao prirodni konzervans.

Zbog činjenice da je otporno na visoke temperature postalo je idealno za pripremu hrane, odnosno prženje. Stavlja se u sve, od čokolade do šampona, pica, pasti za zube i dezodoransa.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT