Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZBJEGAVAJTE JE

Nutricionista ukazala na negativan uticaj ultra-prerađene zamrznute hrane

19.11.2023 19:11h

Foto: Pixabay

Ne bi trebalo da jedete ultra-prerađenu zamrznutu hranu jer ona dovodi do povećanja tjelesne težine.

Zamrznuti obroci postali su pogodno rješenje za one koji traže brzu i laku opciju za jelo.

Ova gotova jela nude prednosti koje štede vrijeme i često se mogu pohvaliti nutritivnim prednostima. Međutim, u svijetu smrznutih jela postoje ultra-prerađene smrznuta jela, koja se odlikuju visokim stepenom industrijske prerade i uključivanjem raznih aditiva.

Iako su zgodne, neke od ovih ultra-prerađenih opcija mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine zbog svog potencijala za visoke nivoe dodatih šećera, nezdravih masti i viška kalorija.

Heder Dejvis, nutricionista u „Nutrisensu“, govorila je o jednoj vrsti ultra-prerađene smrznute hrane koju treba da prestanete da jedete zbog njenog negativnog uticaja na kontrolu težine.

Dejvis je otkrio da je bilo koja vrsta zamrznutog obroka sa visokim sadržajem šećera, trans masti i/ili natrijuma ona koju želite da isključite na svom putu gubitka težine.

Ultra-prerađena zamrznuta hrana, puna dodatog šećera, trans masti i prekomjernog natrijuma, predstavlja značajan rizik za dobijanje na težini.

Ove komponente, koje se često koriste za poboljšanje ukusa i produženje roka trajanja, mogu doprinijeti neravnoteži u unosu kalorija i kvalitetu hranljivih materija. Prekomjerni dodaci šećera, na primjer, ne samo da doprinose praznim kalorijama, već i izazivaju žudnju i ometaju prirodne znake gladi u tijelu.

„Konzumiranje hrane bogate dodatkom šećera može značiti stvaranje energetske neravnoteže u kojoj unosite više kalorija nego što možete sagorjeti za jedan dan. Osim toga, ishrana bogata dodatkom šećera može doprinijeti većoj incidenciji hroničnih stanja kao što su insulinska rezistencija ili dijabetes. Preporučljivo je da se ne pridržavate više od 25 grama dodatih šećera dnevno za žene i 36 grama dnevno za muškarce, ali neki smrznuti obroci imaju od 15 do 18 grama po porciji“, kaže Dejvis.

Takođe dodaje da je važno paziti na trans masti. Preporučena praksa je da se potrošnja trans masti minimizira, u skladu sa preporukom Američkog udruženja za srce da trans masti ne bi trebalo da doprinose više od jednog procenta ukupnih kalorija.

„Trans masti ne samo da povećavaju rizik od određenih stanja kao što je ateroskleroza, već se pokazalo i da doprinose povećanju tjelesne težine, posebno masti na stomaku, čak i kada je unos kalorija adekvatan. Da biste potražili trans masti na etiketi ishrane, potražite „djelimično hidrogenizovana ulja“ na listi sastojaka“, primećuje Dejvis.

Prekomjerni unos natrijuma u ​​našoj ishrani može dovesti do zadržavanja težine vode, potencijalno uticati na očitavanje vage. Pokušajte da potražite zamrznute obroke koji ne sadrže više od 600 do 700 miligrama natrijuma po porciji.

Smrznuti obroci koji se uglavnom sastoje od skrobne hrane, kao što su tjestenina ili činije sa žitaricama kojima nedostaju proteini ili povrće, mogu dovesti do većeg unosa kalorija od željenog. Pored toga, takvi obroci mogu doprinijeti neželjenom porastu nivoa glukoze, prenosi Klix.ba.

„Česti visoki skokovi glukoze će pokrenuti oslobađanje više insulina za transport te glukoze u naše ćelije. Pošto je insulin primarni anabolički (ili ‘gradivni’) hormon našeg tijela, kada imamo previše insulina u našem sistemu, on može da stvori situacija u kojoj naše tijelo pokušava da skladišti mast umjesto da je sagorijeva, potencijalno doprinoseći većem dobijanju na težini“, kaže Dejvis.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT