Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OPISANA KAO "VEOMA AGRESIVNA"

Otkrivena nova vrsta zmije: Njeno ponašanje se razlikuje od drugih

17.06.2024 07:31h

Foto: Pixabay/Ilustracija

Naučnici u Kini otkrili su novu vrstu planinske zmije. Opisana je kao "veoma agresivna".

U udaljenom okrugu Jingjiang u kineskoj provinciji Junan, naučnici su otkrili novu vrstu zmije. To je srednja podvrsta planinskog poskoka, a nazvana je Ovophis jenkinsi, prenosi N1.

Novootkrivena vrsta poskoka razlikuje se od svojih srodnika prvenstveno po boji kože koja se kreće od tamno braon do tamno narandžaste. Ukrašena je ružnim, uobičajenim tamnim mrljama, rezimira Njuzvik.

Naduvava svoje tijelo i napada agresivno

Pored neobične boje, jedna od istaknutijih karakteristika Ovophis jenkinsi je njegovo ponašanje. Za razliku od većine zmija, koje više vole da bježe kada su ugrožene, ova vrsta gmizavaca napada agresivno kada posumnja u opasnost.

„Uobičajeno, ove zmije se kreću prilično sporo, ali kada su uznemirene, postaju fizički agresivne“, prenosi časopis ZooKeis.

„Kada su ugrožene, ove zmije naduvaju svoja tijela i brzo grizu“.

Istraživači su povezali jedinstvene karakteristike vrste sa evolucionim prilagođavanjem zahtjevnom terenu u kineskom pejzažu. Pošto se radi o takozvanoj endemskoj vrsti zmije, ona živi samo na pomenutom području. To inače nije teško pronaći tamo, dodaju u studiji.

„Aktivni su uglavnom u jesen, jer vole hladne, vlažne i kišne noći. Najvjerovatnije se hrani manjim zmijama i sisarima“, opisuju oni.

U studiji, istraživači su takođe primijetili da planiraju da prikupe više informacija o ovoj novoj vrsti, uključujući njen izgled, distribuciju i navike, kroz dalje posmatranje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT