Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MOĆNA SVOJSTVA

Šest razloga zbog kojih treba da jedete ribizle

01.07.2022 14:46h

Foto: Pixabay

Šest razloga zbog kojih bi trebalo da jedete ribizle

Crvena ribizla je pravi izvor zdravlja. Iako su je nekada koristili isključivo kao dragocjeni ukras, danas je poznata po svojim moćnim svojstvima.

Ovo je šest razloga zbog kojih treba da jedete ribizle:

Ribizla ima niži glikemijski indeks od mnogih namirnica

Glikemijski indeks rangira hranu i piće na osnovu njihovog potencijala za povećanje šećera u krvi. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput bijelog pirinča i bijelog hljeba, lako će se razgraditi u organizmu i izazvati skokove nivoa šećera i insulina u krvi nakon obroka, što je praćeno brzim opadanjem nivoa šećera u krvi. Šećer iz crvene ribizle se polako apsorbuje u krvotok, što sprječava padove šećera, žudnju za šećerom i promjene raspoloženja.

Ribizla je borac protiv infekcija

Jedna šolja crvene ribizle sadrži 77 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans rastvorljiv u vodi koji pomaže tijelu da razvije otpornost na infektivne agense i eliminiše slobodne radikale u tijelu koji izazivaju rak.

Odlična je za kosu i kožu. Adekvatan unos vitamina C ne samo da poboljšava imuni sistem, već može stvoriti i održavati kolagen, esencijalni protein koji se nalazi u kosi i koži.

Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca

Bakar i gvožđe su neophodni za stvaranje novih krvnih zrnaca, a oni se nalaze u ribizlama. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, umora i mišićne slabosti.

Ojačava kosti

Crvena ribizla je dobar izvor vitamina K, koji utiče da se kalcijum taloži u kostima. Jedna šolja crvene ribizle sadrži 15 odsto dnevne preporučene vrednosti vitamina K.

Reguliše probavu

Preporučeni dnevni unos dijetalnih vlakana za muškarce i žene je 38 grama, odnosno 25 grama, a plod ribizle je bogat vlaknima. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad crijeva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago djelovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede prije obroka, pomaže boljoj probavi.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT