
ČETVRTAK
17. JUL 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kolaž
MOĆNA SVOJSTVA
Šest razloga zbog kojih treba da jedete ribizle
Autor: dnevno.me
Izvor: City Magazin
01.07.2022 14:46h
.jpg)
Foto: Pixabay
Šest razloga zbog kojih bi trebalo da jedete ribizle
Crvena ribizla je pravi izvor zdravlja. Iako su je nekada koristili isključivo kao dragocjeni ukras, danas je poznata po svojim moćnim svojstvima.
Ovo je šest razloga zbog kojih treba da jedete ribizle:
Ribizla ima niži glikemijski indeks od mnogih namirnica
Glikemijski indeks rangira hranu i piće na osnovu njihovog potencijala za povećanje šećera u krvi. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput bijelog pirinča i bijelog hljeba, lako će se razgraditi u organizmu i izazvati skokove nivoa šećera i insulina u krvi nakon obroka, što je praćeno brzim opadanjem nivoa šećera u krvi. Šećer iz crvene ribizle se polako apsorbuje u krvotok, što sprječava padove šećera, žudnju za šećerom i promjene raspoloženja.
Ribizla je borac protiv infekcija
Jedna šolja crvene ribizle sadrži 77 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans rastvorljiv u vodi koji pomaže tijelu da razvije otpornost na infektivne agense i eliminiše slobodne radikale u tijelu koji izazivaju rak.
Odlična je za kosu i kožu. Adekvatan unos vitamina C ne samo da poboljšava imuni sistem, već može stvoriti i održavati kolagen, esencijalni protein koji se nalazi u kosi i koži.
Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca
Bakar i gvožđe su neophodni za stvaranje novih krvnih zrnaca, a oni se nalaze u ribizlama. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, umora i mišićne slabosti.
Ojačava kosti
Crvena ribizla je dobar izvor vitamina K, koji utiče da se kalcijum taloži u kostima. Jedna šolja crvene ribizle sadrži 15 odsto dnevne preporučene vrednosti vitamina K.
Reguliše probavu
Preporučeni dnevni unos dijetalnih vlakana za muškarce i žene je 38 grama, odnosno 25 grama, a plod ribizle je bogat vlaknima. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad crijeva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago djelovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede prije obroka, pomaže boljoj probavi.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari