Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MNOGI UGLAVNOM OTUĐE SAPUNE I GELOVE ZA TUŠIRANJE

Šta možete uzeti iz hotelske sobe, a kada možete biti optuženi za krađu?

03.02.2023 06:28h

Foto: Pixabay

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivanje, papuče i ostale sitnice svakako možete iznijeti iz hotela. Ili ne? Travel reporter objašnjava koje stvari možete spakovati, a da ne budete kažnjeni.

Budite iskreni: koliko ste često spakovali bočice šampona i male sapune iz hotela u svoj kofer kada ste napuštali hotel?

U nedavnoj anketi istraživačke kompanije OnePoll u ime “Expedije” 78 odsto Nijemaca izjavilo je da su neke stvari ponijeli kući iz hotela. Na prvom su mjestu proizvodi za ličnu njegu poput šampona i regeneratora koji završe u koferima 56 posto ispitanih, prenosi Fenix Magazin.

Popularne su i koverte i hemijske olovke (23 posto). Papuče su na trećem mjestu sa 18 posto, ispred čaja i kafe na četvrtom mjestu (17 posto). Nešto manje traženi su ogrtači (14 posto), šoljice (6 posto), ukrasi (4 posto), prekrivači (3 posto) i kuvala za vodu (2 posto), ali ne i neprimijetni..

Ali je li to zapravo dopušteno?

Prvo jasna poruka: s čisto pravne tačke gledišta, ne smijete ništa ponijeti sa sobom iz hotelske sobe. Takođe ni gelove za tuširanje i sapune, kao i šampona i kreme. Strogo govoreći, sve je to dio hotelskih sadržaja i namijenjeno je za korišćenje tokom vašeg boravka.

Ali: u praksi većina hotela na to zažmuri. Nakon što su artikli već iskorišćeni, oni se ionako moraju ukloniti. Dakle, ovdje nema problema.

Slična je situacija i s papučama. Hotel ih ne može ponovno koristiti iz higijenskih razloga, tako da ih možete lako ponijeti kući. Neki hoteli nude i razglednice – kao pozdrav kući ili kao lijepi podsjetnik. Takođe ih možete uzeti bez posljedica.

Minibar se naplaćuje

Možete bez oklijevanja konzumirati ako se na noćnom ormariću ili jastuku nalaze čokoladice ili jabuka na radnom stolu u vašoj hotelskoj sobi. Ali ako su voće i grickalice u velikoj korpi s raznim drugim vrećicama i poslasticama, možete pretpostaviti da je to dio minibara. I to se naplaćuje!

Jasno je i nedvosmisleno kod većih stvari i predmeta koji se stavljaju na raspolaganje i drugim gostima – poput ogrtača, vješalica, peškira, jastuka, suncobrana i budilnika.

Ako to uzmete sa sobom, tada ste podložni kaznenom progonu. To čak može dovesti do prijave. Naravno, knjige, pribor za jelo, posuđe i pribor za kuću takođe su apsolutno zabranjeni za ponijeti.

Ne treba li to posebno spomenuti? Nevjerovatno, ali da! Iz hotelskih soba navodno su već nestajali madraci, televizori i kompletna oprema za kupatila. Inače, to često pogađa hotelske kuće čiji liftovi vode direktno do podzemne garaže.

O svom iskustvu govorila je i Anke Cimbal, portparolka Best Western Hotel Group. U posljednje vrijeme nije bilo velikih krađa.

“Prošlo je dosta vremena otkako su ljudi dolazili s praznim koferima i onda sa sobom ponijeli svu posteljinu”, kaže portparolka.

"Sve dok gosti s vremena na vrijeme ponesu sapun sa sobom, nije problem. Uglavnom, možete čak biti sretni ako vas taj mali suvenir kasnije podsjeća na ugodan boravak u hotelu. “Drukčije je s peškirima i ogrtačima", ne možete ih samo ponijeti sa sobom.”

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT