ADVERTISEMENT

TO PITANJE SE ČESTO POSTAVLJA

Šta označava prefiks „i“ u imenu iPhone-a?

03.02.2023 18:49h

Foto: EPA-EFE/DAVID MOIR

Vjerovatno vam se čini da praktično svi koje poznajete imaju iPhone ili barem neki drugi proizvod kompanije Apple. Ovi uređaji su elegantnog izgleda, jednostavni za korištenje i veoma funkcionalni. Ali, da li znate zašto je ovaj pametni telefon baš nazvan iPhone?

Postoje mnogi Apple-ovi proizvodi koji počinju s ‘i’, a ne samo iPhone – tu su i iPad, iMac, iTunes i drugi, ali da li ste se ikada zapitali što zapravo znači prefiks ‘i’?

To se pitanje često postavlja na društvenim mrežama, neki imaju pretpostavke da bi slovo „i“ moglo predstavljati reči poput “inteligentan” i “nezamjenljiv” (indinspensable), dok drugi čak misle da to znači “ja i moj telefon”. Ne morate se više pitati, jer je Stiv Džobs 1998. godine otkrio šta ‘i’ znači – a to zapravo nije samo jedna riječ, već njih pet, piše N1.hr.

Readers Digest je izvijestio da je Stiv Džobs rekao da ‘i’ označava riječi ‘internet, individualno, instrukcija, informisati i inspirisati’.

Takođe je rekao da to nije njihovo zvanično značenje, aludirajući na to da taj znak potencijalno označava samo ‘ličnu zamjenicu’.

Dakle, čini se da bi ‘i’ i dalje moglo biti otvoreno za tumačenje. Možda je u naslovima uređaja prije svega jer dobro izgleda? Budući da je Džobs veoma držao do estetskih kvaliteta svojih proizvoda, to se ne čini toliko nemogućim.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT