ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Trik za brzo kuvanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak

16.11.2023 17:46h

Foto: Pixabay

Nikome nije drago čekati da se nešto skuva, naročito ako je uz nestrpljenje prisutna i glad pa je pitanje kako pomoći određenim namirnicama da se što brže skuvaju, a da im im to ne utiče na kvalitet.

Za početak, ako je riječ o povrću koje treba ubaciti u kipuću vodu - poput brokolija, ali isto tako i šargarepe, te graška, kao i svog lisnatog povrća - bolje ga je kuvati u većem loncu s puno vode.

Razlog je jednostavan: kad ubacite povrće u vrelu vodu, ono će joj sniziti temperaturu. Takođe, jednom kad je povrće u loncu, lonac je dobro poklopiti, barem napola.

No ako zaista želite pomoći povrću da se brže skuva, nećete preskočiti jedan dodatak vodi za njegovo kuvanje. Ne brinite, sigurno ga imate pri ruci - riječ je o sasvim običnoj soli.

Vjerovatno vam je poznato da je u vodu za koju želimo da što prije dođe do vrenja treba dodati so, no ovdje nije riječ samo o tome.

So dodajemo da bi pomogla pri otapanju prirodnih ljepila koja drže biljne ćelije na okupu - so pomaže u razdvajanju pektinskih vlakana - pa se povrće bez tog zaštitnog sloja brže i lakše skuva, piše Slobodna Dalmacija.

Idući put kad se budete dvoumili oko toga treba li posoliti vodu za kuvanje povrća ili ćete povrće zasoliti tek kad je gotovo nemojte se misliti, nego posolite.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500
Ostavi komentar...