Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POTPISAN SPORAZUM

U Dubaiju će do 2026. godine poletjeti leteći taksi

12.02.2024 20:45h

Foto: Ilustracija/Pixabay

Uprava za puteve i transport (RTA) saopštila je da će leteći taksiji poletjeti iz Dubaija do 2026. godine.

Dubai bi trebao postati prvi grad na svijetu sa komercijalnom, električnom vazdušnom taksi službom u cijelom gradu i mrežom stanica (veritportova).

RTA je potpisala Sporazum o pokretanju vazdušne taksi službe u Dubaiju do 2026. godine prije samita svjetskih vlada (WGS) sa Generalnom upravom civilnog vazduhoplovstva (GCAA), Upravom za civilno vazduhoplovstvo Dubaija (DCAA), svjetskim liderom u razvoju zračnog taksija Joby Aviation i Skyportsom, vodećim dobavljačem infrastrukture vertiporta za industriju napredne vazdušne mobilnosti (AAM), piše Arabian Business.

Projekat je dio budućih inicijativa RTA za mobilnost, usmjerenih na pružanje usluga prevoza kako za stanovnike Dubaija tako i za posjetioce.

Ova inovativna transportna usluga koristi najsavremeniju tehnologiju kako bi olakšala sigurno i efikasno kretanje pojedinaca unutar urbanih područja. Inicijativa ima za cilj integraciju s mrežom javnog prevoza Dubaija.

Leteći taksi Joby Aviation S4 je dizajniran za siguran smještaj četiri putnika i pilota. Opremljen je sa šest propelera i četiri baterije, što mu omogućava da pređe maksimalnu udaljenost od 161 km. Uz najveću brzinu do 321 km na sat, vazdušni taksi je manje bučan od helikoptera. Njegova sposobnost vertikalnog polijetanja i slijetanja čini ga efikasnim za urbana okruženja.

Prema sporazumu, RTA će nadgledati napredne usluge vazdušne mobilnosti, pri čemu će Joby pružati uslugu vožnje iz vazduha, a Skyports-u će biti dodijeljena ekskluzivna prava za projektovanje, izgradnju i upravljanje mrežom vertiportova.

Abdulla bin Touq Al Marri, ministar ekonomije i predsjedavajući odbora direktora Opće uprave za civilno zrakoplovstvo, rekao je da sektor letećeg transporta UAE, zahvaljujući direktivama rukovodstva, svjedoči kontinuiranom razvoju u skladu sa najboljim svjetskim praksama.

"Ono čemu svjedočimo danas je najnovija prekretnica u našim naporima da poboljšamo globalno vodstvo i konkurentnost sektora. Sektor letećeg transporta UAE napravio je veliki iskorak na regionalnom i globalnom nivou najavom pokretanja pionirskog projekta letećeg taksija. On će dovesti do transformacije bez presedana u pejzažu gradskog saobraćaja u zemlji, čineći ga fleksibilnijim i održivijim", rekao je.​

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT