ADVERTISEMENT

POGLEDAJTE KO JE SVE NA SPISKU

U ovim se zemljama ljudi najčešće razvode

03.02.2023 09:25h

Foto: Pixabay

Svaki bračni par nada se da će ostati zajedno "dok ih smrt ne rastavi", ali u stvarnosti mnogi brakovi završe razvodom. Stope razvoda su u nekim zemljama češće nego u nekim drugim. U nastavku donosimo popis 13 zemalja u kojima su razvodi najčešći.

13. Tajvan

Stopa razvoda među parovima koji nisu uspjeli skupa dočekati petu godišnjicu braka nedavno je u ovoj zemlji dostigla 10-godišnji maksimum. Ipak, ukupna stopa razvoda u ovoj istočnoazijskoj zemlji smanjila se četvrtu godinu zarednom, piše MSN.

Međutim, Tajvan i dalje ima jednu od najviših godišnjih stopa razvoda u svijetu, s 2,3 razvoda na hiljadu ljudi.

12. Egipat

Arapske zemlje uopšteno bilježe porast stopa razvoda. Konkretno, u Egiptu je stopa razvoda naglo porasla za 83 posto između 1996. i 2017.

Danas jedan od četiri braka u ovoj sjevernoafričkoj zemlji završava razvodom, dijelom zbog promjene uloge žena u društvu, a dijelom zbog manje stigmtizacije razvedenih parova.

11. SAD

Iako Sjedinjene Države imaju jednu od 20 najvećih stopa razvoda u svijetu, njihova je stopa posljednjih godina znatno pala.

Neki su predviđali da će pandemija dovesti do povećanja stope razvoda u Americi, ali zapravo se dogodilo suprotno. Možda zbog “odgođenog sudskog postupka”.

10. Finska

Važnost braka u Finskoj opada tokom posljednjih 100 godina. Stopa razvoda, iako još uvijek visoka, stailizovala se u skandinavskoj zemlji na 2,4 na 1000 ljudi.

9. Libija

Godine 2021. libijski premijer nastojao je da podstiče brak davanjem finansijskih podsticaja mladim parovima koji se vjenčaju. Međutim, ti su napori naišli na negativnu reakciju jer se mnogi mladi Libijci još uvijek bore da zadovolje svoje osnovne potrebe, uključujući stanovanje.

Stopa razvoda u ovoj sjevernoafričkoj zemlji porasla je za 500 posto između 2010. i 2017. godine i trenutno iznosi 2,5 na 1000 ljudi. Neki se boje da će ovaj bračni “bonus” dovesti do daljeg porasta prijateljskih razvoda među mladim parovima koji su se vjenčali samo zbog novca.

8. Švedska

Za tako srećnu zemlju, Švedska se može pohvaliti relativno visokom stopom razvoda od 2,5 na 1000 ljudi.

Razlog? Razvod u ovoj skandinavskoj zemlji je “jeftin, lak i siguran”. U Švedskoj se jeftinije razvesti nego npr. produžiti pasoš.

7. Lihtenštajn

Za tako malu zemlju, Lihtenštajn ima prilično visoku godišnju stopu razvoda od 2,6 na 1000 ljudi.

I to uprkos činjenici da je razvod mukotrpan proces u ovoj srednjeevropskoj naciji.

6. Kipar

Iako je Kipar rodno mjesto Afrodite, grčke boginje ljubavi, ima visoku godišnju stopu razvoda od 2,6 na 1000 ljudi. Međutim, ova visoka brojka mogla bi se povezati s činjenicom da je ta država takođe imala “najveći broj brakova u odnosu na broj stanovnika u EU-u 2019. godine”.

Drugim riječima, visoka stopa brakova pruža više mogućnosti za razvod.

5. Litvanija

Litvanija ima jednu od najvećih stopa brakova u Evropskoj uniji. Ali s porastom broja brakova često dolazi i do rasta broja razvoda. Kao takva, takođe ima jednu od najviših godišnjih stopa razvoda, 2,7 na 1000 ljudi.

4. Letonija 

Poput Litvanije, i Laetonija se može pohvaliti jednom od najviših stopa brakova u Evropskoj uniji, s jednom od najviših godišnjih stopa razvoda od 2,7 na 1000 ljudi.

3. Danska

Kao i u Švedskoj, razvod je u Danskoj brz i jednostavan. Zapravo, ako se oba supružnika slažu, razvod se može odobriti na licu mjesta. Stoga ne čudi da ova skandinavska zemlja ima stopu razvoda od 2,7 na 1000 ljudi.

2. Kuba

Razvod nije velika stvar na Kubi. Možda je to razlog zašto ova država ima godišnju stopu razvoda od 2,9 na 1000 ljudi.

U ovoj karipskoj zemlji parovi mogu razriješiti brak za samo četiri dolara.

1. Ukrajina

S jednom od najviših stopa porodičnog nasilja u Evropi, nije iznenađenje da Ukrajina ima i ogromnu stopu razvoda od 3,2 na 1000 ljudi. Ekonomska nesigurnost još je jedan faktor koji doprinosi velikom broju razvoda u ovoj zemlji.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT