
SUBOTA
26. APRIL 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kolaž
MNOGI GRIJEŠE
Znate li kako se pravilno kuva riža?
Autor: dnevno.me
Izvor: Slobodna Dalmacija
06.12.2023 08:14h

Foto: Pixabay
Savršeno skuvana riža za mnoge je nemoguća misija.
Zašto je tako, teško je reći, jer skuvati rižu uopšte nije teško. Samo je ubacite u vodu i kuvate dok ne omekša, zar ne? Međutim, treba ubaciti još koji dodatni korak kako bi ona dobro ispala.
Najprije, ako rižu kuvate kao prilog, prije kuvanja je isperite pod mlazom vode.
Na taj će se način isprati skrob koji uzrokuje da se zrna međusobno zalijepe.
Zatim je potrebno pravilno odmjeriti sastojke. Za većinu vrsta riže omjer je 1:2 u korist vode. Zapamtite to i nema straha. Osim kad kuvate integralnu i slične komplikovane vrste riže. Tada treba puno više vode. Ali to je već posebna priča.
Ne zaboravite u vodu dodati so, a nećete pogriješiti ni s malo putera. Nije loše ni vodu zamijeniti supom, ali sve će zavisiti od jela uz koje rižu namjeravate poslužiti pa su ti detalji na vama.
Riža se dodaje tek nakon što je voda prokuvala. U tom trenu temperatura u šerpi će pasti pa više nećete vidjeti mjehuriće od vrenja, ali nemojte zbog toga da pojačavate temperaturu. Bolje je staviti poklopac na šerpu.
Povećanjem temperature rizikujete da voda ispari prije nego što je riža skuvana, pa ćete se morati gnjaviti s podlijevanjem.
Kuvate li bijelu rižu, sve bi trebalo biti gotovo za 18-20 minuta, a ako ste se namjerili na smeđu, moraćete se strpiti dodatnih deset minuta.
Skuvanu rižu sklonite s vatre, poklopite i pustite je na miru par minuta, a zatim je, ako volite rastresitu, pahuljastu rižu, malo promiješajte viljuškom. To će dodatno osigurati da se zrna međusobno ne zalijepe, piše Slobodna Dalmacija.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari