Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U CRNOGORSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Burne ovacije za operu u malom “Apolon i Dafne”

18.11.2023 11:21h

Foto: CNP

Izvođenje kantate „Apolon i Dafne“, inače autorskog projekta naše operske dive Sare Vujošević-Jovanović pozdravljeno je burnim ovacijama i dugim, zasluženim aplauzom u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Kako je saopšteno, prepuna sala rodnog grada na glavnoj i najstarijoj kulturnoj sceni Podgorice dočekala je sa oduševljenjem svoju sugrađanku, Saru Vujošević-Jovanović, koja se uz velike emocije, zajedno sa čitavim ansamblom ove opere u malom naklonila publici.

"Ovaj muzičko-scenski užitak za sva čula, koji je odigran u okviru velikog jubileja, 70 godina Crnogorskog narodnog pozorišta, okupio je veliki broj poštovaoca umjetnosti, koji su od početka do konca ove maestralne izvedbe imali osjećaj da ih je teatarski vremeplov nakratko odveo u 1710. godinu, na srednjoevropski dvor, među najfinijim damama i gospodom, u vrijeme kraljevskih oznaka, luksuza, veličanstvenosti i čulne raskoši", navodi se u saopštenju.

„Apolon i Dafne“ Sare Vujošević-Jovanović priča je za sve generacije o nerazumijevanju, razočaranju, strasti i ravnodušnosti, bezumlju i gubitku. Čitav kaleidoskop stanja glavni likovi prenose na način koji je u najmanju ruku fascinantan za gledaoce. Ispostavilo se da je priča o tome kako muškarac, zaljubivši se u ženu, neuzvraćeno prolazi kroz sve mogućnosti zavođenja, ali sve biva uzalud.

Apolon u izvedbi Dmitrija Griniha pokazao se i smiješnim i jadnim u isto vrijeme.

U ulozi Dafne, Sara Vujošević-Jovanović je nježna, odana svojoj misiji, ali i nevjerovatno hladna. Sveukupno, solisti u ovoj mini-operi pokazuju izuzetne kvalitete virtuoznih pjevača.

Uz to, vještina instrumentalista je izuzetna, baš kao i koherentnost, odnosno osjećaj ansambla. 

Koautorka projekta je Milica Radoman, notograf za uvertiru i kantatu je Vasilije Vujadinović, a uloge tumače: Sara Vujošević-Jovanović, sopran (Dafne), Dmitrij Grinih, bariton (Apolon), Uroš Jovanović (Amor) i Nemanja Todorović (Penej). 

Impresivan instrumentalni ansambl, koji čine eminentni domaći i međunarodni stvaraoci, pomno birani univerzitetski profesori, vodeći muzičari Simfonijskih orkestara, predvode: Aleksej Molčanov (čembalo I), Milica Radoman (čembalo II), Marija Lazuka (I violina), Tanja Bogdanović (II violina), Olesija Anakovskaja (violončelo I), Maja Antić-Kalezić (violončelo II) i Zorica Pavićević (flauta).

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT