Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"DANI KOMEDIJE" U JAGODINI I "NAŠI DANI" U BEOGRADSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Crnogorsko narodno pozorište na festivalima u Srbiji

24.03.2023 07:06h

Foto: CNP

Hit predstave Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), za koje se u nacionalnom teatru uvijek traži karta više, biće izvedene u sklopu dva pozorišna festivala u Srbiji, saopšteno je iz CNP.

Saradnja i razmjena uspješnih produkcija pozorišta u zemlji i regionu, prezentovana kroz mini festival “Naši dani”, dovodi prvi put u Beogradsko dramsko pozorište Crnogorsko narodno pozorište sa predstavama – “Bladi Mun”, “Pokojnik” i “Šćeri moja”, a ansambl “Bladi Muna” će se par dana ranije predstaviti i publici u Jagodini na festivalu “Dani komedije”.

"Nakon fantastičnih reakcija publike u Podgorici, Budvi, Pljevljima, Cetinju, Novom Sadu i Sarajevu, predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “Bladi Mun”, po tekstu i u režiji Ane Đorđević takmičiće se na 49. “Danima komedije” u Jagodini. Pored CNP-a, na festivalu koji traje od 20. do 27. marta učestvuju i: Pozorište Boško Buha, Atelje 212, Narodno pozorište Sombor u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad, Narodno pozorište u Beogradu u koprodukciji sa Beo Art-om i Centrom za kulturu Tivat, Narodno pozorište Niš i Regionalno pozorište Novi Pazar", navode u saopštenju.

Predstava, koja je i drama i komedija, univerzalna je priča o skrivanju i otkrivanju i pokazuje  način na koji mi sijamo, čime to sijamo i kako nešto u nama producira život nekih drugih duša oko nas.

Dramaturg predstave je Stefan Bošković, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, scenografkinja Ljubica Petrović, muziku su radili Ivana Čanović i Bojan Jovović, asistentkinja rediteljke je Nataša Milićević, asistentinja kostimografkinje je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović. U predstavi igraju: Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Kristina Stevović Obradović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Maša Božović, Stevan Vuković i Branka Otašević.

Predstava“Bladi Mun” će biti izvedena 26. marta, a nakon “Dana komedije” će se ansambl predstave 31. marta predstaviti i publici u Beogradskom dramskom pozorištu, u sklopu festivala “Naši dani”, zajedno sa još dvije predstave nacionalnog teatra – “Pokojnik” i “Šćeri moja”. 

Prve festivalske večeri, u srijedu, 29. marta od 19.30 sati na sceni „Olivera i Rade Marković” teatarske kuće na Crvenom krstu biće izvedena predstava „Pokojnik” po djelu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina.

Slavni Nušić se u „Pokojniku” predstavlja kao neumoljivi satiričar koji u ovom slučaju  više ne upućuje blage podsmijehe društvu i pojedincu dovodeći ih u neodoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva, ali i bezakonje i korupciju na kojima počiva čitav društveni poredak. Slučaj Pavla Marića u „Pokojniku” otkriva gorku istinu o savremenim pojavama i nemoći poštenih ljudi da se odbrane pred pohlepnom najezdom.

U predstavi “Pokojnik” koja je rađena u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Sljedeće festivalske večeri u istom scenskom prostoru i terminu na repertoaru BDP-a je višestruko nagrađivana predstava „Šćeri moja” Maje Todorović, u adaptaciji i režiji  Ane Vukotić.

Iako su junaci drame „Šćeri moja” istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu.

Drama “Šćeri moja” Maje Todorović nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst, a premijerno je izvedena 17. maja 2016. godine na Velikoj sceni u režiji i adaptaciji Ane Vukotić. Scenograf je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, asistentkinja kostimografa Lina Leković, Aleksandar Radunović Popaj je uradio muziku, Sonja Vukićević je koreograf predstave, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević. Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT