Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SJUTRA U MUZIČKOM CENTRU CRNE GORE

Kamerni ansambl Parestum izvešće zahtjevna i virtuozna djela za kvintet

24.01.2023 09:09h

Foto: PR Centar

Na koncertu kamernog ansambla Parestum, koji će biti održan sjutra veče u Muzičkom centru Crne Gore, publika će biti u prilici da čuje dva najznačajnija djela za kvintet, koja su jako zahtjevna i virtuozna, kazao je pijanista Bojan Martinović.

Pored Martinovića, članovi ovog kamernog ansambla su: violinista Vujadin Krivokapić, volista Miša Berkut, čelistkinja Ana Zakrajšek i kontrabasista Zoran Zakrajšek. 

Martinović je, u susret koncertu, kazao da kvintet Parestum nije tipičan, jer kvintet podrazumijeva dvije violine, violu, violončelo i klavir. 

„Potrudili smo se da za ovaj koncert odaberemo dva najznačajnija djela za kvintet, koja su jako zahtjevna i virtuozna - Šubertov kvintet „Pastrmka“ i Humelov klavirski kvintet opus 87“, naveo je Martinović. 

Istakao je da gotovo podjednako preferira kamerno i solo muziciranje.

„Kamerno muziciranje mi je puno donijelo u sazrijevanju i napredovanju u smislu zvuka i sluha. Tako da posebno cijenim ovakve momente kad sviram sa vrhunskim muzičarima i prijateljima. To je za mene svaki put jedan korak dalje u napredovanju“, rekao je Martinović. 

Govoreći o tome kako je nastao kvintet Parestum, Zoran Zakrajšek je kazao da su na festivalu gudača u Perastu došli na ideju da počnu saradnju. 

„Kultura zajedničkom muziciranja podrazumijeva imati dovoljno „sluha“ za kolege iz ansambla i obratiti pažnju na njihov senzibilitet. S tim, što naravno, morate obratiti uz to pažnju na senzibiltet same kompozicije. U odnosu na solo muziciranje, zbog toga je kamerno muziciranje potpuno drugačije“, naveo je Zakrajšek. 

Istakao je da solo, kamerno i orkestarsko sviranje imaju svojih draži, ali da je najbitnija komunikacija i osluškivanje kolega prilikom sviranja. 

Na pitanje kakvi su im planovi za kvintet, Martinović je kazao da imaju plan da program isproduciraju na taj način da se snimi i dokumentuje. 

„Planiramo nastupe u Crnoj Gori, a možda i u inostranstvu“, naveo je Martnović.

Karte od cijeni od pet eura se mogu kupiti na biletarnici MCCG radnim danima od 9 do 15 sati, kao i dva sata prije početka događaja, kao i rezervisati putem broja telefona biletarnice 068 004 900.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT