Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U JAGODINI

Nagrada na "Danima komedije" za Crnogorsko narodno pozorište

27.03.2023 08:53h

Foto: CNP

Crnogorsko narodno pozorište izvelo je predstavu „Bladi mun“ po tekstu i u režiji Ane Đorđević poslednje takmičarske večeri na 49. Danima komedije u Jagodini. Žiri Festivala koji su činili Dragan Petrović Pele, glumac, Borka  Golubović Trebješanin, novinarka „Politike“, i Željko Jovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, donio je odluku da nagradu za najboljeg mladog glumca dodijeli Stevanu Vukoviću za ulogu Stefana u predstavi „Bladi mun“. 

Učešće CNP-a na „Danima komedije“ označilo je i regionalizaciju ovog festivala koje je do ove godine imalo nacionalni karakter. Predstava je naišla na odlične reakcije i dobila visoku ocjenu publike – 4,69. 

Na okruglom stolu koji je održan nakon izvođenja predstave, pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki ocijenila je da je „Bladi mun“ dio promišljene selekcije koju su ove godine činile predstave koje nas nisu samo nasmijale već i ubojite komedije koje nam ne daju da spavamo.

„Ove teme su opšte teme, istinite ljudske priče, koje u maniru građanske drame razbijajanjem te slike građanskog svijeta, otvaraju važno pitanje - šta je iza onoga što vidimo, šta se krije iza naše najljepše slike i koliko je važno da to spoznamo. Ova predstava govori upravo o tome, da ne možemo živjeti sa lažnim slikama i da uvijek dođe trenutak da prestanemo da se lažemo“., navela je ona.

Umjetnički direktor i selektor festivala, reditelj Nebojša Bradić istakao je da je predstava CNP-a prirodno ušla u jedan repertoar koji ima podnaslov „Istina komedije“.

„Ono što je veoma važno je da svaka komedija na neki način maskira tragediju, koliko i tragedija maskira komediju. To je jedan odnos pozorišta i svijeta a ova predstava upravo na jedan uzbudljiv način demonstrira to skidanje i stavljanje maski, padanje maski, i govori o nekim stvarima koje su izuzetno važne za ovaj naš svijet u kojem živimo, ne propituje samo ulogu društvenih mreža i telefona, već diktat i zloupotrebu koje takva jedna nova alatka koja čini naše živote povezanim, čini u maniplacijama i opterećenju za sve. Mislim da ova predstava ima i kritički i puni pozorišni okvir u kojem djeluje“, kazao je Bradić.

U predstavi „Bladi mun“ igraju: Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Maša Božović, Filip Đuretić, Stevan Vuković i Branka Otašević.
Nakon Dana komedije CNP nastavlja festivalska gostovanja sa svojim najuspješnijim predstavama. Predstave „Pokojnik“, „Šćeri moja“ i „Bladi mun“ biće izvedene u Beogradskom dramskom  pozorištu 29, 30. i 31. marta u okviru mini festivala „Naši dani“.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT