Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

CRNOGORSKO NARODNO POZORIŠTE

"Nesporazum" i "Ujka Vanja" nagrađene na FIAT-u

17.09.2023 14:49h

Foto: Duško Miljanić

Crnogorsko narodno pozorište dobilo je dvije nagrade na 38. izdanju Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, saopšteno je iz CNP-a.

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodijeljena je Damjanu Pejanoviću za predstavu Nesporazum po tekstu Albera Kamija, a nagrada za najbolju mušku ulogu Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi Ujka Vanja u režiji Mirka Radonjića, saopšteno je iz CNP-a. 

"38. FIAT pred crnogorsku kulturnu javnost izašao je sa respektabilnom selekcijom predstava koja je zastupala široki spektar pozorišnih izraza proisteklih iz alternativnih, ali ne i samo alternativnih poetika profilisanih vremenom u kojem živimo. Hrabro, ponekad drsko, angažovano, koliko znakovima toliko i riječju i pokretom u duhu prepoznatljive Fiatove tradicije prezentovao je 12 odabranih predstava u takmičarskoj selekciji u odabiru od 117 pristiglih prijava, u selekciji glumice Ane Vujošević", navodi se u saopštenju CNP-a.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: red. prof Stevan Koprivica – predsjednik žirija, pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica i članovi Jelena Minić, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta i vanr. prof. dr Edin Jašarović producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.

"Nagrada za nabolju mušku ulogu dodijeljena je ravnopravno Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi Ujka Vanja u režiji Mirka Radonjića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Arbenu Bajraktaraju za ulogu u predstavi Projekat Handke u režiji Blerte Naziraj, nastale u saradnji Qendra Multimedija, Priština, Kosovo, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije i Internacionalnim pozorišnim festivalom MESS iz BiH", navodi se u saopštenju. 

"Ivan Bezmarević lik Astrova pravi neočekivanim sredstvima krećući se od toplih valera preko diskretne ironije sve do potpune fizičke ogoljenosti", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodijeljena je Damjanu Pejanoviću za predstavu Nesporazum po tekstu Albera Kamija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

"Svoju ispitnu predstavu na III godini studija Damjan Pejanović realizuje u klasi i pod mentorstvom red. prof Radmile Vojvodić sa Fakulteta drasmkih umjetnosti – Cetinje. Damjan Pejanović režira Kamijev Nesporazum filigranskim rediteljskim rukopisom, akcentirajući nova značenja apusurda u odnosu na Kamijevu impostaciju ove filozofske kategorije. Vizuelna sugestivnost, beskrekorno vođenje glumaca i brojnog tima kreativnih saradnika, određuje Pejanovića kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta", navodi se u obraloženju žirija.

Crnogorsko narodno pozorište učestvovalo je na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT sa tri predstave iz najnovije produkcije, od kojih su dvije nagrađene. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT