Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

JUBILARNO TRIDESETO IZDANJE

Počinje DEUS: "Bogat kulturni program u Podgorici do kraja decembra"

30.11.2022 15:03h

U okviru predstojećeg, 30. izdanja manifestacije Decembarska umjetnička scena - DEUS 2022, koja će biti održana od 1. do 28. decembra, podgoričkoj publici biće predstavljeno 40 raznovrsnih i kvalitetnih programa: pozorišnih, muzičkih, književnih, filmskih, kao i programa iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

DEUS će biti otvoren sjutra, 1. decembra, izložbom slika, crteža i akvarela poznatog crnogorskog slikara Dragana Karadžića, u Modernoj galeriji u Podgorici.

"Izložba Dragana Karadžića predstavlja svojevrsnu retrospektivu njegovog umjetničkog stvaralaštva, realizovanog u deset ciklusa nastalih u periodu 2012–2022. Razuđeni umjetnički korpus povezan je kružnim filozofskim i likovnim zakonitostima koje su Karadžićevo stvaralaštvo nesumnjivo izdvojile kao jedinstveno djelo lirske provenijencije. Izložbu prati luksuzan monografski katalog čiji su izdavači JU Muzeji i galerije Podgorice i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 28. februara", navode iz Glavnog grada.

I ove će godine, kako kažu, biti organizovani "Dječiji vikendi" – programski segment DEUS-a na otvorenom, namijenjen najmlađima. Obuhvatiće četiri predstave za djecu koje će biti izvođene u podne na različitim gradskim lokacijama.

"U nedjelju, 4. decembra, biće izvedena predstava "Luckasti klovnovi", 17. slijedi izvedba "Crvenkape", 24. "Čarobne knjige", dok će 25. decembra biti izvedena novogodišnja predstava "Male tajne porodice Mraz"", saopšteno je iz Glavnog grada.

Manifestacijom će biti obuhvaćeno 13 pozorišnih i 12 muzičkih programa.

U ponedjeljak, 5. decembra u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", premijerno će biti izvedena predstava "izloŽENE", u režiji dramske spisateljice Sandre Vujović, u koprodukciji Nezavisne teatarske scene "Bunt" i Centra za kulturu Tivat.

Dramski kolaž "izloŽENE" je omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Pet spisateljica autorice su teksta koji predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa s kojim se žene i danas suočavaju.

Predstava će biti reprizirana 6. decembra, takođe u 20 časova.  U izvedbi ansambla Gradskog pozorišta 13. decembra biće izvedena predstava "Ukroćena goropad", dok je izvedba dječije predstave "Aladinova čarobna lampa" na programu 10. i 11. decembra.

U četvrtak, 15. decembra u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", pred podgoričkom bublikom biće izvedena predstava "Svet bez žena", u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda. Koncept i tekst potpisuju dramske spisateljice Olga Dimitrijević i Maja Pelević.

Muzički program DEUS-a je takođe raznovrstan i zanimljiv: u srijedu, 14. decembra u 19 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", crnogorski virtuoz na violini i koncertmajstor Vili Ferdinandi i pijanista Davor Novak prirediće koncert. Na Dan Glavnog grada, 19. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće priređen koncert "Tamburice srce Podgorice", na kome učestvuju Zdravko Đuranović i Šukrija Žuti Serhatlić, uz pratnju Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja. Tradicionalni godišnji koncert Muzičke škole za talente "Andre Navara" biće organizovan 23. decembra u 19 časova, u Velikoj sali KIC-a, a 26. decembra u 18 časova, u Novom paviljonu u Njegoševom parku, muzički program "Let it snow". 

Književni program ove će godine obilježiti brojne promocije, tribine i autorske večeri.

U srijedu, 7. decembra u 19 časova, u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", biće promovisana knjiga "Od riječi do knjige", crnogorske pjesnikinje i književne kritičarke Jovanke Vukanović, dok će u četvrtak, 8. decembra u istom terminu, u Podgoričkoj knjižari u Ulici slobode, biti organizovano veče posvećeno poznatim američkim pjesnikinjama Silviji Plat i En Sakston. O djelu dvije znamenite autorice govoriće prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević. 

Promocija knjige poezije Jelene Nelević "Polovina", biće organizovana 13. decembra u Podgoričkoj knjižari u Ulici slobode, dok će knjiga „Crnogorski jezik (1768-2020): bibliografija“ autora Petra Krivokapića i Nade Drašković biti promovisana 15. decembra u Biblioteci "Radosav Ljumović". Veče pjesnikinje Maje Herman Sekulić biće održano 20. decembra u Podgoričkoj knjižari, a promocija knjige "Podgorički vremeplov", poznatog crnogorskog novinara i publiciste Danila Burzana dan kasnije u Biblioteci "Radosav Ljumović". 

I likovni program  DEUS-a je takođe kvalitetan i zanimljiv: u ponedjeljak, 12. decembra, biće otvorena izložba "Umjetnost za društvene promjene" (Arts for Social Change), u holu KIC-a "Budo Tomović", a dan kasnije, u Galeriji Art u Podgorici, biće otvorena izložba "Omut" crnogorskog umjetnika Miluna Čvorovića. 

U utorak, 20. decembra u 19 časova, biće upriličena projekcija dokumentarnog filma "Dani od snova", reditelja Momira Matovića, a 24. i 25. decembra  održana "XVII smotra kratke video forme", u KIC-u "Budo Tomović". 

DEUS 2022. zatvoriće 28. decembra u Velikoj sali KIC-a, stand-up predstava "Mokre glave", crnogorskog stand-up komičara Andrije Dabanovića.                   

Tradicionalna manifestacija "Decembarska umjetnička scena - DEUS", organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u realizaciji Sekretarijata za kulturu i sport.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT