ADVERTISEMENT

NEZADOVOLJNI GRANSKIM KOLEKTIVNIM UGOVOROM

Štrajk umjetnika u Podgorici: "Ne postoje velike i male uloge, ali postoje veliki i mali koeficijenti"

25.03.2023 09:22h

Foto: RTCG

Zaposleni u umjetničkom sektoru ustanova kulture organizovali su danas u Podgorici štrajk upozorenja, nezadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan 16. marta.

Kako prenosi portal RTCG, umjetnici iz pozorišta, simfonijskog orkestra, likovnjaci i drugi okupili su se u Bokeškoj ulici, uz transparente: "Treba li vam kultura?", "Pozorište je misao o boljem svijetu", "Ne postoje velike i male uloge, ali postoje veliki i mali koeficijenti"...

Najavljeno je da će štrajk, koji organizuje Gradsko pozorište, trajati sat vremena.

Štrajk upozorenja podržali su umjetnici iz Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sindikata KIC-a Budo Tomović, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sindikata Muzičkog centra Crne Gore i Sindikalna organizacija CNP-a, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore.

Svoje nezadovoljstvo koeficijentima, po kojima umjetnička grupa poslova dobija svega 3,5 odsto povećanja na zarade, dok ostali radnici u kulturi od 20 do 25, pa i više, pokazali su i na dan potpisivanja ugovora.

Iako su, kažu, imali sastanke i sa predstavnicima sindikata i sa Ministarstvom, nijesu zadovoljni ponuđenim rješenjima.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su juče predstavili potencijalna rješenja, kojim bi se dodatno sagledala specifičnost umjetničke grupe poslova i našao kompromis.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT