Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

JELIĆ SMATRA DA SU ŽENE U CRNOJ GORI TE KOJE DISKRIMINIŠU

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta zabranio predstavu koja govori o nasilju nad ženama: Tema mu "izlizana"

10.04.2024 18:36h

10.04.2024 18:49h

Foto: Screenshot RTVNK

Platforma organizacija „U pravo vrijeme“ obavijestila je javnost da umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave "IzloŽene", koja se, kako navode, suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama. 

Jelić je kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave „IzloŽene“ naveo da je tema diskriminacije nad ženama "izlizana" i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu, jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“.

Kako je saopšteno, nedozvoljavanje izvođenja "IzloŽene", predstave koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama pokazuje nepoštovanje prema svim ženama koje su izgubile život usljed partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpile ili trpe nasilje, i ženama koje trpe diskriminaciju, a u konačnom i prema umjetničkom radu i potrebi da se otvoreno razgovara o ovim problemima.

U Crnoj Gori je, podsjećaju, u periodu od 2020 do 2022. počinjeno pet femicida.

"Umjesto da podstiče dijalog i osvješćivanje, Jelić jer je u poziciji moći, ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno, a aktivnosti ovakvog tipa naziva propagandom. Pozivamo umjetničku zajednicu i širu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umjetnost koja hrabro propituje društvene norme i nepravde", poručuju iz Platforme "U pravo vrijeme"

To nije samo, kako ističu, ograničavanje slobode izražavanja, već i podrivanje napore za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i nepravde.

Jelić je odgovoru upućenom nezavisnoj teatarskoj sceni „Bunt“ naveo da je sa nepostojanjem diskriminacije nad ženama upoznat jer je „igrom slučaja“ suprug, a iz navedenog odnosa prema umjetnošću i ljudskim pravima djeluje da je igrom slučaja umjetnički direktor pozorišta, koji osim što ne razumije umjetnost ne razumije ni potrebe crnogorske javnosti, a uz to i negira nasilje nad ženama i diskriminaciju.

Predstava se izvodi kroz projekat „Izloženo nasilje“ koji je podržan u sklopu grant šeme „U pravo vrijeme“. Igranje predstave je besplatno, ulaz se ne naplaćuje, niti se od umjetničkih institucija traže finansijska sredstva.

Predstava je kroz ovaj projekat igrana šest puta u opštinama na sjeveru.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT