Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OTVORILA IZLOŽBU

Vlaović: Djela Stanića podsjećanje na vrhunske domete crnogorske kulture

28.05.2023 13:51h

28.05.2023 13:51h

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Izložba Voja Stanića podsjećanje je na vrhunske domete crnogorske kulture i neprolazna djela velikog umjetnika, koja najbolje svjedoče o karakteru crnogorskog identiteta, kazala je ministarka kulture i medija u tehničkom mandatu Maša Vlaović.

Ona je na otvaranju izložbe u Galeriji Gayo u Porto Montenegru kazala da Stanićevi radovi, iako nose karakteristike slikarskog istraživanja, u načinu su slobodni, brzi u registrovanju i doslovni u pokazivanju ideja.

“Ova postavka donosi uvijek zanimljiv susret sa sazvježđem Mediterana kojem Crna Gora snažno pripada, a na to nas Stanićev jedinstven stvaralački genij stalno podsjeća”, istakla je Vlaović.

Poručila je da zahvalnost za ovakvu priliku pripada galeriji Gayo, kao osvjedočenom umjetničkom medijumu, domu mladih i talentovanih umjetnika, ali i prepoznatom podijumu velikana umjetnosti.

“Trodecenijske aktivnosti galerije su obuhvatale i izdavačku djelatnost u oblasti likovne umjetnosti koja je adekvatno pratila snagu i raskoš talenata prezentovanih umjetnika, a galerija Gayo je oslonac i podsticaj domaćim autorima i pouzdani partner sistemu kulture, što i Ministarstvo kulture i medija prepoznaje i uvažava”, istakla je Vlaović.

Istoričarka umjetnosti Ivana Milojko istakla je da je Stanić u jednostavnosti primorskog života bio kadar spoznati obilje ljudskih emocija i suštinu postojanja, te da je kompleksnom simbolikom u svojim djelima uvio u fantastiku naočgled obične djelove svakodnevice.

"U svedenosti života na Jadranu Vojo Stanić isčitavao je razne sociološke i filozofske strukture, pretvarajući ono prolazno i efemerno u nepromjenjivost i vječnost", kazala je Milojko.

Galeristkinja Tamara Vojvodić u svom obraćanju osvrnula se na dugu tradiciju galerije, koja je otvorila mnoge međunarodne razmjene umjetnika.

“Priča o galeriji Gayo nastajala je prije gotovo tridesetpet godina, a poznanstvo njenog osnivača, našeg istaknutog galeriste Gaja Vojvodića i Stanića je dalekosežnije i predstavlja posebnu vrstu sinergije”, istakla je Vojvodić.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT