ADVERTISEMENT

"SIGNAL RASTA PODRŠKE DRŽAVE KULTURI"

Vlaović: Potpisivanje izmjena GKU još jedan iskorak u pravcu poboljšanja prava i zarada kulturnih djelatnika

17.03.2023 11:10h

Foto: Ministarstvo kulture

Potpisivanje izmjena Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture još jedan je iskorak u pravcu poboljšanja prava i zarada kulturnih djelatnika i jasan signal postojanja trenda rasta podrške države kulturi i pratećim procesima, poručila je resorna ministarka, Maša Vlaović.

Ona je danas sa predsjednicom Sindikata kulture Crne Gore, Zoricom Stijepović, potpisala Izmjene GKU, koje su usvojene na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Vlaović je podsjetila da će zarade zaposlenima u oblasti kulture biti povećane do 25 odsto, kao i da se koeficijenti nijesu mijenjali od 2016. godine kada je usvojen Granski kolektivni ugovor za ovu oblast.

“Novim koeficijentima se izvršilo ujednačavanje zarada na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija”, pojasnila je Vlaović.

Ona je istakla da se stepen razvijenosti neke zemlje, mjeri stepenom ulaganja u kulturu, te da se kao ministarka trudi da sva ulaganja u kulturu budu ravnomjerna, pravovremena i na pravi način iskorištena.

“Samim povećanjem budžeta za ovu oblast za ovu godinu, koji je za šest miliona veći nego prošle, postavili smo temelje optimizma i prostora za ulaganja i poboljšanja”, navela je Vlaović.

Podsjetila je da svi moraju imati na na umu da su zaposleni najveći resurs i da im je neophodno obezbijediti uslove za nesmetan i produktivan rad.

“Moj moto je bio da se borim za bolji odnos prema kulturi, ali i za bolji odnos prema ljudima koji rade u kulturi”, rekla je Vlaović.

Ministarka se posebno zahvalila članovima Radne grupe koja je radila na usaglašavanju ovog teksta, a koju su činili predstavnici Ministarstva kulture i medija, Sindikata kulture Crne Gore, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija.

“Zajedničkim radom stvaramo uslove za bolji status i položaj zaposlenih i na taj način dodatno unaprijeđujemo kvalitet rada i postižemo dobre rezultate”, zaključila je Vlaović.

Predsjednica Sindikata kulture Crne Gore, Zorica Stijepović, zahvalila je Vlaović na, kako je kazala, izuzetnom zalaganju, bez čijeg truda ne bi došlo do povećanja zarada zaposlenima u oblasti kulture.

“Saradnja koju smo do sad imali sa MKM je vrlo produktivna i imamo puno podršku tog resora i Vlade za sve buduće aktivnosti”, zaključila je Stijepović.

Ona je napomenula da je uloga Sindikata da obrati pažnju na najugroženije u oblasti kulture i da je u skladu sa zakonom o zaradama u javnom sektoru došlo do izjednačavanja koeficijenata stručne i umjetničke grupe.

„Umjetnička grupa poslova je bila maltene u povlašćenom položaju, a stručna grupa poslova je imala mnogo niže koeficijente“, rekla je Stijepović.

Kako je kazala, u zadnjih 15 godina niko iz umjetničke grupe nije pitao zašto je tako velika razlika u koeficijentima između stručnih i umjetničkih poslova.

„Mi se nijesmo bunili, već smo čekali i napokon je došao trenutak da koeficijenti budu izjednačeni“, kazala je Stijepović.

Snežana Vukasanović, članica Radne grupe, je kazala da pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru traju već nekoliko mjeseci i svi sindikalni povjerenici su bili redovno obavještavani o toku pregovora.

„Već 2017. godine Skupština Sindikata kulture donijela je odluku o izjednačavanju koeficijenata umjetničke i stručne grupe poslova“, kazala je ona.

Ona je kazala da na osnovu svog dvadesetpetogodišnjeg iskustva u kulturi može da kaže da su razlike u koeficijentima između stručne i umjetničke grupe poslova bile izuzetno velikie ali da su se postepeno smanjivale kroz prethodne Granske kolektivne ugovore.

„Konačno je došlo vrijeme da se ti koeficijenti izjednače. Poštovali smo Ustav Crne Gore, zakone o zaradama u javnom sektoru i ostale podzakonske akte, koji kažu da zanimanja sa istom stručnom spremom treba da imaju vrlo slične ili iste koeficijente“, pojasnila je.

Ona je napomenula da nijesu svi zaposleni u kulturu dobili 25 odsto povećanu zaradu.

„Struka i umjetnost su različita zanimanja, ali su jednako važna. Takođe, mislim da su umjetnici kroz pojedinačne Granske kolektivne ugovore sa poslodavcem dodatno korigovali svoje koeficijente i gotovo nijedna republička institucija kulture, izuzev njih, nema pojedinačni GKU sa poslodavcem“, navela je.

Kako je rekla, u struci nijesu samo pravnici i ekonomisti, već i kustosi, bibliotekari, informatičari, to je velika grupa raznolikih zanimanja i konačno su se stekli uslovi da se izjednače.

Član Radne grupe i predstavnik Sindikate, Božo Marunović je kazao je da došlo do izjednačavanja koeficijenata stručne i umjetničke grupe.

„Potpuno je prirodno da ima nezadovoljnih, ali sve će se to ispraviti pojedinačnim kolektivnim ugovorom. Sada su povećanje plate nižim koeficijentima i imamo veliki broj zadovoljnih“, rekao je Marunović.

Ispred zgrade MKM grupa glumaca i muzičara protestovala je zbog raspodjele koeficijanata. Predstavnici MKM primili su ih na sastanak kako bi im odgovorili na sve neodomice i pitanja koja imaju ovim povodom.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT