Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZAKLJUČENO NA SASTANKU MINISTARKE KULTURE I MEDIJA I AMBASADORKE ITALIJE U CG

Vujović: Crna Gora i Italija potpisaće novi Izvršni program saradnje u cilju unapređenja aktivnosti u oblasti kulture

18.11.2023 14:15h

Foto: MKM

Definisanjem i potpisivanjem Izvršnog programa saradnje između Crne Gore i Italije trebalo bi preciznije odrediti zajedničke aktivnosti i realizaciju programa i projekata u svim oblastima kulture, jer dosadašnja saradnja, definisana ranije potpisanim Sporazumom između dvije države, nije doživjela puni potencijal.

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović, i ambasadorke Italije u Crnoj Gori Andreine Marsele.

Kako navode, Vujović istakla je i važnost predstavljanja Crne Gore na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti u Veneciji 2024, naglašavajući potrebu za podrškom Ambasade Italije i italijanskog Ministarstva, kako bi Crna Gora obezbijedila prostor za izlaganje u Arsenalu, gdje izlaže najveći broj zemalja svijeta.

"Za narednu godinu obezbijeđeni su bolji uslovi za predstavljanje našeg savremenog stvaralaštva na ovoj referentnoj manifestaciji, ali nastavljamo sa daljim aktivnostima kako bi Crna Gora mogla u potpunosti da iskoristi sve benefite koje Bijenale savremene umjetnosti nudi za prezentaciju svijetu" navela je ministarka. 

Vujović i Marsela razgovarale su o mogućnostima rezidencijalnih boravaka umjetnika iz obje zemlje, te je ministarka pozvala umjetnike iz Italije da borave u kreativnim habovima koje Crna Gora ima. 

"Naši habovi mogu mnogo da ponude  regionalnoj razmjeni umjetnika" poručila je Vujović.

Ambasadorka je navela kako kao važnu tačku povezivanja naših kultura vidi u kraljici Jeleni Savojskoj i predstavila izložbe posvećene njoj, a koje je Ambasada ranije realizovala u saradnji sa Ministarstvom i ustanovama kulture Crne Gore.

"Predlažemo da u okviru Narodnog muzeja Crne Gore bude izrađena stalna postavka posvećena kraljici Jeleni, za koju bi Ambasada stavila na raspolaganje sve materijale koji su predstavljeni na ranijim izložbama," istakla je ambasadorka, kazali su iz resornog ministarstva.

Ministarka je sa zadovoljstvom prihvatila predlog i navela da resor kojim rukovodi, u saradnji sa rukovodstvom Narodnog muzeja Crne Gore, razmotriti sve mogućnosti kako bi ova ideja mogla biti realizovana.

U tom svijetlu, Vujović je, poručuju, navela da je za Ministarstvo kulture i medija veoma značajna i zaostavština Bokelja u Trstu, te da postoji interesovanje da se ona dodatno istraži i predstavi u Crnoj Gori i Italiji.

Kako su kazali iz Ministarstva kulture i medija, razgovarano je i o saradnji sa Istraživačkim savjetom Italije CNR koja je ranije uspostavljena i u okviru koje su finansirani značajni projekti istraživanja kulturne baštine u Crnoj Gori.

"Podrška institucije ovog tipa značajna je za nas, imajući u vidu ograničene kapacitete Crne Gore u ovoj oblasti, pa predlažem da u direktnoj komunikaciji sa italijanskom stranom što hitnije obnovimo ovaj sporazum i nastavimo sa zajedničkim aktivnostima," navela je ministarka. 

Na sastanku je bilo riječi i o daljoj saradnji sa izdavačkom kućom Bessa Editrice, te je iskazano interesovanje da se saradnja nastavi i dodatno unaprijedi kako bi što veći broj crnogorskih autora bio preveden na italijanski jezik i predstavljen na sajmovima van granica Crne Gore. 

Marsela je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i podržala dalje korake u jačanju kulturnih veza.

Prema njihovim riječima, naglasila je da Italija s radošću prihvata sve predloge za realizaciju novih projekata koji bi donijeli nove kulturne i umjetničke vrijednosti objema državama.

"Italija stoji na raspolaganju za sve ideje koje će dodatno produbiti prijateljstvo naših zemalja," zaključila je ambasadorka. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT