Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SASTALA SE SA AMBASADOROM TE ZEMLJE

Vujović: Kultura je već tačka povezivanja Crne Gore i Brazila

17.11.2023 19:16h

Foto: MKM

Tačka povezivanja i prvog susreta u oblasti kulture Crne Gore i Brazila već je definisana, a iniciranje potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti kulture između dvije države je važan korak za definisanje saradnje i razmjene u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović na sastanku sa ambasadorom Brazila Nj.E. Kostom Kautom u Podgorici. 

"Muzej savremene umjetnosti (MSU) Crne Gore dogovorio je saradnju sa  Ibere Camargo muzejom, koja treba da rezultira izložbom naših umjetnika tokom 2025. godine u Sao Paolu i Poro Alegreu, kao i uzvratnom izložbom  brazilskih umjetnika u Podgorici" kazala je Vujović. 

Pojasnila je da bi ove izložbe trebalo da budu osnov organizovanje foruma koji bi okupio predstavnike turističke, biznis i diplomatske zajednice naših zemalja, što bi doprinijelo jačanju kulturne i ekonomske diplomatije, i protoku ideja u oblasti kulture, ekologije i inovacija. 

"Ministarstvo kulture i medija će podržati inicijativu i da se obezbijede svi neophodni uslovi za realizaciju ovog projekta", istakla je Vujović, navodeći da će podrška međunarodnoj promociji i predstavljanje umjetnika doprinijeti afirmaciji naše kulture, umjetnosti i jačanju kulturnog identiteta. 

Vujović je informisala ambasadora Kauta o Međunarodnom konkursu za izbor arhitektonskog rješenja za objekat MSU koji je u toku, za šta je ambasador pokazao veliko interesovanje. 

Kako iz MKM naveli u saopštenju, festivali i karnevalske svečanosti su takođe poveznica primorja Crne Gore i Brazila, saglasni su oboje. 

Nj.E. Kosta Kauto je pohvalio ekološki status Crne Gore, i naveo primjere za afirmaciju ekologije iz Brazila, a mogu koristiti Crnoj Gori. 

Kauto je bio jasan da Brazil namjerava da sarađuje sa Crnom Gorom u oblasi kulture , a u okviru političkih konsultacija koje ima u MVP će predložiti i sporazum o saradnji. 

"Brazil u novoj Vladi vidi pouzdanog partnera i nada se da je ovo samo početak veze i saradnje između naših zemalja te da se raduje iniciranju novih ideja i mogućih projekata u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija", zaključio je Kauto. 

Sagovornici subsaglasni da je ova inicijativa važna za jačanje kulturnih veza između Crne Gore i Brazila, i podsjetili  na uspješnu saradnju Muzičkog centra Crne Gore  koja je rezultirala predstavljanjem brazilskih muzičara  našoj publici, kao i na nastup gitarista Yamandu Costa koji je otvorio cuveni Guitar  Art u Herceg Novom.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT