Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SASTANAK PARLAMENTARNIH PARTIJA O PRONALASKU RJEŠENJA ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Čarapić: Više modaliteta za rješenje krize u Šavniku; Rakočević: Povući odluku o prinudnoj upravi

29.04.2024 18:54h

Foto: Opština Šavnik

Predstavnici parlamentarnih partija na današnjem sastanku iznijeli su nekoliko konkretnih predloga za rješavanje političke krize u Šavniku, kazao je kopredsjedavajući Odbora za izbornu reformu i poslanik Pokreta Evropa sad, Vasilije Čarapić

"Jedan je prijedlog Centra za demokratsku tranziciju da se podnese prigovor, pa da Ustavni sud donese odluku o poništenju izbora. Drugi prijedlog je da Vlada povuče odluku o prinudnoj upravi", saopštio je Ćarapić.

Istakao je da je sastanak bio produktivan. 

"Ovo je dobar i neophodan korak. Više subjekata je dalo sugestije i konsenzus je da je neohodno riješiti ovaj problem i oključati Odbor za izbornu reformu", naveo je Čarapić.

Komuniciraće, kako je najavio, sa Vladom kako bi čuli njihov stav.

"Pričalo se o tome i da se nastave izbori na ova dva biračka mjesta uz neki politički dogovor. Spremamo se da nađemo modalitet za sprovođenje izbora na ova dva biračka mjesta", rekao je Čarapić.

Treba, prema njegovim riječima, pokušati sve opcije.

"Ukoliko Ustavni sud bude proaktivan oni mogu da riješe ovaj problem", ocijenio je Čarapić.

Poziv na dijalog uputio je Čarapić.

Sastanku, pored Čarapića, prisustvovali su i poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević, Nikola Rakočević ispred Demokratske partije socijalista (DPS), kao i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović. Među prisutnima su i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, Maja Vučelić iz CIVISA, kao i poslanici Admir Adrović, Nikola Rovčanin, Adrijan Vuksanović i poslanica Simonida Kordić.

"Povući odluku o prinudnoj upravi"

Kopredsjedavajući Odbora i poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević istakao je da je ponavljanje izbora na dva biračka mjesta jedino zakonito rješenje za političku krizu u Šavniku.

Rakočević je rekao da je prvo prioritetno pitanje po pitanju situacije u Šavniku da se vrate radu Odbora za izbornu reformu.

„Opozicja u Skupštini mari za rezultate koje će Vlada napraviti na evropskom putu i zato molimo Vladu, a zamolili smo predstavnike većine na sastanku, da povuku odluku o prinudnoj upravi u Šavniku, koja je nezakonita, da bi se vratili radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva“, naveo je Rakočević.

On je naglasio da neće napraviti nikakav dogovor koji nije u skladu sa zakonom i Ustavom.

„Zato smo se dogovorili da poštujemo odluke Državne izborne komisije (DIK), koje je formirala aktuelna većina“, istakao je Rakočević.

On je podsjetio da je DIK donio zaključak da se ponove izbori na dva biračka mjesta u Šavniku, kao jedino zakonito rješenje.

„A nakon tih izbora, možemo da razgovaramo o političkom kompromisu, ali ne prije nego se završe izborne radnje u Šavniku. Naša molba jeste da se povuče odluka o prinudnoj upravi da bi se vratili radu Odbora i drugo da partije većine dopuste da se ponove izbori na dva biračka mjesta“, naveo je Rakočević.

Kako je naglasio, to ne znači da treba da budu abolirani oni koji su „lomili kutije i krali izborni materijal“.

„Pozivamo tužilaštvo da se pozabave aktivnostima pojedinaca i grupa koje su organizovale kršenje izbornih pravila, krađu izbornih materijala i lomljenje kutija“, rekao je Rakočević.

Upitan kako misle da će doći do ponavljanja izbora na dva biračka mjesta, ako to do sada nije bilo uspješno, Rakočević je rekao da je jedino rješenje da svi subjekti razgovaraju sa svojim predstavnicima u Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik.

„Na taj način ćemo doći do rješenja, do rezultata izbora i formiranja lokalnog parlamenta“, rekao je Rakočević.

On je istakao da nijesu pravili kampanju od toga ko su nosioci liste ZB Šavnika i Demokrata.

„Nedostatak legitimiteta postojao je u nizu drugih opština, ali samo tamo gdje je opozicija na centralnom nivou pobijedila tamo je problem“, istakao je Rakočević.

On je dodao da neće osporavati da bilo ko od političkih subjekata inicira neki predlog prema Ustavnom sudu i DIK-u.

„Ali predlažemo da ne čekamo, naš predlog je da što prije riješimo pitanje Šavnika, jer šaljemo lošu sliku u Brisel – da institutcije nijesu u stanju da sprovedu izbore u Šavniku“, rekao je Rakočević.

Pravni haos u Šavniku traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice jer članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako su tvrdili, ne žive u toj opštini.

Posljednji takav prekid glasanja desio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu. Vlada je, zatim, povukla odluku o formiranju odbora povjerenika „kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje“.

Na ove nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već zatraži da se okončaju započeti.

Isti potez je povukao samo nekoliko dana kasnije nakon što je Vlada napravila pravni manevar, aktivirala povučenu odluku i zvanično uvela prinudnu upravu u opštini na sjeveru.

Milatović je ponovo konstatovao da novi izbori u tom gradu ne mogu biti raspisani jer bi to, kako je ocijenio, značilo narušavanje pravnog poretka.

U oba slučaja Milatović se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da mandat Skupštine opštine traje četiri godine i da joj on može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

S obzirom na to da je mandat SO Šavnik prestao 2022. godine, te da od tada traje izborni ciklus u tom gradu, ocjena pravnog tima predsjednika države je da je zakonski nemoguće raspisati nove izbore, već da treba stvoriti uslove da se postojeći okončaju.

Pravo glasanja na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik imaju 483 birača, a u selu Kruševice 58 birača.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT