Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PROTIV ODLUKE GLASAO PREDSJEDNIK DIK

Državna izborna komisija će od RIK Srbije tražiti podatke o Spajiću i Mandiću

03.02.2023 13:52h

Foto: MINA

Državna izborna komisija (DIK) odlučila je se Republičkoj izbornoj komisiji Srbije obrate radi dostavljanja dokumentacije u vezi sa predsjedničkim kandidaturama lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića i Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića zbog njihovog prebivališta i prava glasa u Srbiji.

Protiv ove odluke glasao je jedino predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Odluku su predložili predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke strane (BS).

Kako se navodi u dokumentu koji će biti upućen RIK-u, kako najave kandidatura političkih pojedinaca i političkih subjekata ukazuju na lica koja ostvaruju biračko pravo u Republici Srbiji, a samim tim imaju prebivalište u istoj, zadatak Državne izborne komisije je da sagleda i izjasni se u odnosu na te činjenice.

''Zakonom determinisan rok dovodi u pitanje mogućosti DIK-a da u navedenom roku činjenično utvrdi da li postoje smetnje za prihvatanje kandidature u odnosu na lica koja eventualno imaju biračko pravo i prebivalište u drugoj državi. U cilju stvaranja pretpostavki zao dlučivanje po ovim pitanjima obraćamo vam se u odnosu na Andriju Mandića i Milojka Spajića, da bi nam u sklopu svojih nadležnosti, u komunikaciji sa nadležnim organima Republike Srbije dostavili pdoatke o biračkom pravu, mesto na kome ga ostvaruju i prebivalište u Republici Srbiji'', stoji u dokumentu.

DIK je zamolio za hitnost u postupanju zbog činjenice da se lista kandidata za predsjednika utvrđuje 28. februara.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT