ADVERTISEMENT

PROTIV ODLUKE GLASAO PREDSJEDNIK DIK

Državna izborna komisija će od RIK Srbije tražiti podatke o Spajiću i Mandiću

03.02.2023 13:52h

Foto: MINA

Državna izborna komisija (DIK) odlučila je se Republičkoj izbornoj komisiji Srbije obrate radi dostavljanja dokumentacije u vezi sa predsjedničkim kandidaturama lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića i Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića zbog njihovog prebivališta i prava glasa u Srbiji.

Protiv ove odluke glasao je jedino predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Odluku su predložili predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke strane (BS).

Kako se navodi u dokumentu koji će biti upućen RIK-u, kako najave kandidatura političkih pojedinaca i političkih subjekata ukazuju na lica koja ostvaruju biračko pravo u Republici Srbiji, a samim tim imaju prebivalište u istoj, zadatak Državne izborne komisije je da sagleda i izjasni se u odnosu na te činjenice.

''Zakonom determinisan rok dovodi u pitanje mogućosti DIK-a da u navedenom roku činjenično utvrdi da li postoje smetnje za prihvatanje kandidature u odnosu na lica koja eventualno imaju biračko pravo i prebivalište u drugoj državi. U cilju stvaranja pretpostavki zao dlučivanje po ovim pitanjima obraćamo vam se u odnosu na Andriju Mandića i Milojka Spajića, da bi nam u sklopu svojih nadležnosti, u komunikaciji sa nadležnim organima Republike Srbije dostavili pdoatke o biračkom pravu, mesto na kome ga ostvaruju i prebivalište u Republici Srbiji'', stoji u dokumentu.

DIK je zamolio za hitnost u postupanju zbog činjenice da se lista kandidata za predsjednika utvrđuje 28. februara.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT