Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OČEKUJE DA ĆE VEĆINA NOVOG SAZIVA PARLAMENTA BITI OKRENUTA EVROPSKOM PUTU

Janjić: Izbori početak političke kristalizacije

26.05.2023 05:18h

Foto: Printscreen Nova S

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da će predstojeći parlamentarni izbori predstavljati početak kristalizacije političke scene u Crnoj Gori, a da će novu vlast činiti široka koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS).

Janjić je za Pobjedu ocijenio da će novi saziv parlamenta većinom činiti opcije okrenute Evropskoj uniji (EU).

"Politika u Crnoj Gori prošla je dva šoka od 2020. godine i spremna je za kristalizaciju. Sad počinje nešto što se zove prekomponovanje političkog spektra i kristalizacija novih političkih struktura. To će početi, ali neće biti riješeno sa ovim izborima. Svakako, to će biti dobro, ne samo za DPS, nego i za cijelu političku strukturu Crne Gore koja ima šansu u Evropi samo kad se napravi ta kritička masa, kada se u parlamentu dobije 60-70 odsto za proevropski put. I to će se dobiti", kazao je Janjić.

Priča o evropskim integracijama, smatra on, može se restartovati sa autoritetom podmlađenog DPS-a koji bi, kako kaže, na izborima trebalo da doživi katarzu i osvješćenje da u savremenom svijetu nije moguće pojedinačno osvojiti 51 odsto.

"Mislim da je Milo Đukanović svjesno i sa velikom odgovornošću potegao zakon o vjerskim zajednicama 2019. godine, a u međuvremenu i te kako otvorio vrata za nove, mlade ljude koji ne nose teško nasljeđe, ni animozitete. Vidim DPS u vladi, ali sa programom koji zastupaju, a ne da prevari istoriju poput SPS-a Ivice Dačića. DPS je dovoljno jak da sarađuje sa Spajićem, Bečićem, Abazovićem... Ovo je doba malih zvijezda, a najveća na tom nebu je DPS", naglasio je Janjić.

"Medojević u problemu"

Janjić je za taj list komentarisao i promjene u okviru najvećih političkih subjekata koje će nastupiti na izborima 11. juna, ističući da nije iznenađen raskolom u Demokratskom frontu (DF).

Kako kaže, lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević je, kao liberalni demokrata sa dobrim vezama u Njemačkoj, imao velike šanse kada se pojavio na političkoj sceni. Međutim, ulazak u DF mu nije dao prostor da raste.

Zbog radikalizma Fronta smatra da će Medojević imati problem sa učešćem u novoj izvršnoj vlasti, iako bi prirodno trebalo da pripada evropskom putu.

"To je ta proruska priča DF-a koju su nametali Andrija Mandić i Beograd. Programski ta koalicija je bila neodrživa na duži rok. Nova srpska dremokratija Mandića se previše oslanja na Beograd i Moskvu. To se ljulja. Sadašnji patrijarh Porfirije je božija opomena i kazna Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ona se jednostavno pogubila u služenju raznim politikama, a u posljednjih pet godina u služenju Moskvi, a izvedeno iz toga i Beogradu. Povratak patrijarha ka Beogradu znači da mora prioritet staviti na Srbiju, održavanju Aleksandra Vučića na vlasti", naglasio je Janjić.

"Sitno tkanje sa puno igrača"

Napominje i da je „antiđukanovićev blok“ sastavljen od različitih igrača.

"Do sada su svi bili protiv jednoga i tog jednog više nema. Sada svako mora da pravi svoju priču. Pokazalo se da Milo Đukanović i DPS ne bi pali sa vlasti da nije bilo Pokreta „Evropa sad“. Pokreti su uvijek „ad hoc“, oni su udružuju oko neke konkretne teme. Scena je dekomponovana pa je sada na izborima dovoljno, zbog ne prevelikog broja birača, osvojiti par hiljada glasova i biti relevantan faktor", istakao je Janjić.

Smatra da će ovi izbori donijeti „sitno tkanje sa puno igrača“ koji će se u narednim izbornim ciklusima okupljati oko konkretnog programa, a ne mržnje protiv nekoga.

"Taj program će ovaj put doći ne samo iz Crne Gore, već i sa Zapada, a prije svega Evropske unije", zaključio je Janjić.

"Vučić više nema vremena za Mandića"

Janjić ne očekuje da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jednakim intenzitetom kao ranije uključi u izbornu kampanju u Crnoj Gori, jer ima pune ruke posla u svojoj zemlji.

"Vučić nije u situaciji da se bavi Mandićem. On mora svu snagu da usmjeri na Srbiju. Masovno ubistvo u školi je bilo okidač za šire nezadovoljstvo ljudi. Desilo se jedno osvješćivanje da je nasilje, korupcija, odvojenost vlasti od društva toliko velika da je narodu neprihvatljiva. Ideje Vučića da pravi pokret i ribrendira sebe sada mu ne polaze za rukom, jer je vrijeme skraćeno ovim tragičnim događajem. Srbija je u neizvjesnosti", poručio je Janjić.

"Abazović ima više uticaja nego glasova"

Na pitanje da li su rejtinzi Demokratske Crne Gore i GP Ura uticale na to da dvije partije, uprkos nedavnim konfliktima, formiraju koaliciju, Janjić je ocijenio da su obje strane dobro iskalkulisale pozicije.

"Mislim da Demokratska Crna Gora ne može da preživi. Vrijeme su najbolje iskoristili Dritan Abazović i Ura. Abazović je odradio ono što i Dušan Mihajlović na političkoj sceni Srbije – mala stranka, ali sa dobrim uticajem u Vladi. On je postao poznato ime vani, napravio je dosta veza i idealan je za ovu prelaznu fazu u kojoj Vučić ne može da se bavi Mandićem. SPC uvijek mora da respektuje da je Abazovićeva Vlada potpisala Temeljni ugovor. Tako da on obezbjeđuje mnogo više uticaja nego što će imati glasova, ali dovoljno mu je da uđe u parlament i bude dio vlade", kazao je Janjić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT