Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"MISLIM DA JE VRIJEME DA ODE SA FUNKCIJE"

Joanikije: Nijesam se sretao sa Đukanovićem, Vujanović me povrijedio

24.01.2023 20:00h

Foto: Screenshot/Ostrog TV

Mitropolit crnogorsko primorski (SPC) Joanikije kazao je u emisiji Press plus na Adria TV da do sada nije imao susrete sa predsjednikom države Milom Đukanovićem. On je istakao da sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve nijesu privilegovani, a da je želja crkve da se država prema svima odnosi jednako. Smatra da postoji odvojenost crkve i države u Crnoj Gori, ali da je neophodna međusobna saradnja i komunikacija.

„Nijesam imao susret sa Milom Đukanovićem, niti je on bio zainteresovan, a nijesam ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovjek je predsjednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Kao i godine provedene na vlasti. Ipak, mislim da je vrijeme da ode sa funkcije“, rekao je on.

Đukanović je, kako je istakao, stupio u kontakt sa njim preko Belvedera.

„Tu se pojavio kao vođa pokreta koji je trebalo da sruši Mitropoliju“, istakao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, iznenadili su ga i povrijedili potezi bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića.

„Filip Vujanović je obrazovan pravnik, intelektualac, i dobar čovjek. Zato me iznenadilo, negdje i povrijedilo, to što je dao podršku onom nakaradnom Zakonu. On je kao čovjek vlasti i poslušnik Đukanovića dao političku izjavu, koja je imala težinu, budući da je poznat kao dobar pravnik. Iznenadilo me je kada je toliko podrivao priču o Temeljnom ugovoru, da je to bilo nepristojno“, poručio je Joanikije.

On smatra da je govor mržnje kada, kako je rekao, "pojedini mediji i dio javnosti nazivaju SPC Crkvom Srbije".

Objašnjava da je SPC jedna institucija, jedinstvenu cjelina koja djeluje na cijelom prostoru svoje jurisdikcije, i ne treba da se da krivotvori njeno ime.

„To je u suštini govor mržnje, kada se neko zove drugim imenom. Na taj način žele da protumače da smo neka politčka organizacija. Ne mora niko da nas voli, ali normalan čovjek bi trebao da uvažava naše vjekovno postojanje“, kazao je on.

Država i crkva u Crnoj Gori, kako je rekao, jesu i nijesu odvojeni.

„To je malo dvosmisleno, šta znači odvojenost. To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vjernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja. Dobro je što imamo Zakon o slobodi vjeroispovijesti gdje crkva i država, uvažavajući jedna drugu, uspostvaljaju zvaničnu komunikaciju i saradnju, poštovanjem odvojenosti. Uostalom bavimo se istim narodom, i trebalo bi da imamo saradnju“, kazao je on.

Joanikije smatra da će žalba podnesena Ustavnom sudu povodom potpisivanja Temeljnog ugovora biti odbačena. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT