Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

“VEOMA OPASNI NARATIVI, PODSTIČU NA DODATNE TENZIJE”

Kovačević o izjavi Mandića: Zabrinjava to što niko iz parlamentarne većine nije problematizovao zagovaranje teze o promjeni Ustava

29.11.2023 05:56h

29.11.2023 05:56h

Foto: Screenshot

Izjava predsjednika Parlamenta Andrije Mandića da će nakon popisa otvoriti dijalog u Skupštini s težnjom da srpski jezik dobije status službenog, te da će se kao predstavnik srpskog naroda zalagati da narodna volja bude oslikana u Ustavu veoma je opasna, kazala je u razgovoru za portal Dnevno.me politikološkinja Nevena Kovačević.

Ističe da izjava Mandića najviše odgovara režimskim medijima u Srbiji i da je „u službi nastavka kampanje koja se sprovodi svakodnevno i koja promoviše teze o nekakvoj ekspanziji Srba na predstojećem popisu“.

„On je tu tezu ponovio i u Skupštinu i samo zagovaranje jedne takve teze o promjeni Ustava, bilo to realno ostvarivo ili ne, je veoma opasno. Sa jedne strane, takve teme uvijek podstiču dodatne tenzije u društvu, a sa druge strane te teme nijesu nešto što dominantno interesuje građane, pa čak ni birače njihove koalicije. Da nije tako, vjerovatno ne bi imali ogromno osipanje biračkog tijela u prethodnim izbornim ciklusima, jer je veliki broj njihovih birača prešao na stranu PES-a i Demokrata“, istakla je Kovačević.

Narativi koje promoviše Mandić isključivo su, navodi Kovačević, u službi nalogodavaca koji su, prije svega, vezani za zvanični Beograd, a onda i za Moskvu, jer je „riječ o zastupnicima prosrpske i proruske politike“.

„Mislim da takva teza Mandića ne bi mogla da bude ostvariva u ovom trenutku, ali zabrinjava da niko od njegovih koalicionih partnera, iz parlamentarne većine, nije problematizovao zagovaranje ustavnih promjena koje se tiču jezika, a koje su kao takve veoma opasne sa aspekta uticaja na razgradnju države i njenog građanskog karaktera, kao i podrivanja suvereniteta i nezavisnosti Crne Gore“, kazala je naša sagovornica.

Pitanje je, kako kaže, da li bi Mandić uopšte i dobio podršku parlamentarne većine, imajući u vidu da promjena Ustava zahtjeva složenu proceduru.

„Ako pogledate njihove programske principe, onda bismo rekli da takva podrška ne bi mogla uslijediti. Međutim, kad vidimo da niko osim opozicije nije problematizovao izjavu Mandića, niti vidi nešto sporno u toj tezi, onda ne smijemo garantovati da jedan dobar dio parlamentarne većine ne bi digao ruke u znak podrške jednoj takvoj inicijativi. Imamo i izjavu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da Spajić, Mandić i on dijele istu viziju. Ukoliko je tačno da Milatović i Spajić dijele istu viziju kao i Mandić, a koliko god nam Mandića predstavljali kao evropejca, ne može se promijeniti slika o njemu kao četničkom vojvodi i nekome ko je najveći zagovornik velikosrpskog nacionalizma i proruske politike, kao i čovjek koji je optuženi za pokušaj 'državnog udara'. Znamo kakva je vizija Mandića i kako bi želio da vidi Crnu Goru, a ako je takva situacija sa Milatovićem i Spajićem, onda ne bih smjela garantovati da ta inicijativa ne bi mogla naići na podršku dobrog dijela parlamentarne većine“, istakla je Kovačević.

Prema njenim riječima, eventualni referendum i predviđena tropetinska podrška, ukoliko takve izmjene ne budu usvojene u Parlamentu, nijesu teme koje zanimaju građane, ali da je pokretanje jedne takve priče besmisleno i veoma opasno.

„Mislim da srpski jezik i srpski narod ni na koji način nijesu izloženi diskriminaciji ako govorimo o odrdbama samog Ustava. Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni i ne postoji diskriminacija. Podsticanjem ovakvih tema diskriminišu se Crnogoraci, ali i predstavnici manjinskih naroda, jer se kod njih uliva strah kada je u pitanju njihov status i položaj“, smatra Kovačević.

„Popis ostao čisto političko pitanje“

Govoreći o popisu, Kovačević kaže da je ostao čisto političko pitanje koje predstavlja interes zvaničnog Beograda, navodeći da aktuelna situacija pokazuje da se nijesmo oslobodili ključnih zloupotreba.

„Dakle, to je političko pitanje čija je jedina svrha etnički inžinjering i identitetsko istrebljenje Crnogoraca i dokazivanju teze o nepostojanju crnogorske nacije“, ističe sagoovornica portala Dnevno.me.

Ističe i da je evidentno da svjedočimo netransparentnosti nadležnih koji imaju kontradiktorne izjave.

„Jedan dan čujemo izjavu direktora Monstata da je sve spremno, a onda sjutra izjavu pomoćnice direktora da nedostaje 500 popisivača. To nam govori da se stvari netransparentno, a da građani trpe, jer nijesu informisani o tome šta se dešava. Čini se da nijesmo mnogo napredovali tokom ovog perioda i da nije mnogo toga učinjeno na planu sprovođenja uslova za legitiman proces, već da je popis i dalje ostao čisto političko pitanje koje predstavlja interes zvaničnog Beograda, a samo su se promijenili akteri koji će ga sprovesti“, smatra Kovačević.

Problematično je i to što premijer Milojko Spajić, kako kaže, ne pokazuje previše interesovanja za popis, te da mu je bitnija efikasnost nauštrb kvaliteta samog procesa.

„Jasno je, iz svega ovoga što smo čuli, da kontrolnu palicu u ovoj parlamentarnoj većini drži bivši DF, te da su oni ti koji imaju glavnu riječ po pitanju donošenja glavnih odluka. Ponovo imamo stvaranje tenzija i straha, ne samo kod građana crnogorske nacionalnosti, već i pripadnika manjinskih naroda, a to je ono čemu doprinose poruke Mandića“, zaključila je Kovačević za Dnevno.me.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT